Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: Acum, virusul varicelo-zosterian circulă în paralel cu SARS-COV-2, „două virusuri cu agresiune directă asupra plămânului”
Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel subliniază că, în prezent, după doi ani, s-a reactivat virusul varicelo-zosterian, care circulă în paralel cu virusul SARS-COV-2, ambele cu acțiune directă, agresivă asupra plămânului.
Este și o consecință a faptului că s-a renunțat brusc la măsurile de protecție printre care purtarea măștii, având în vedere că virusul varicelo-zosterian se transmite și pe cale respiratorie, prin picături de secreție nazo-faringiană.
„Au început celelalte virusuri să apară pe panoplia patologiei uzuale. (…) A apărut şi virusul varicelo-zosterian şi aşa se face că suntem într-o plină etapă evolutivă a epidemiei cu acest virus şi cei care sunt afectaţi sunt copiii, dar şi adulţii, adultul tânăr. Vreau să aduc la cunoştinţă tuturor că există vaccin antivaricelos, care este foarte bun şi care trebuie făcut, pentru că varicela la adult dă forme cât se poate de severe, inclusiv pneumonie hemoragică. Şi în contextul actual de COVID să uneşti astfel două virusuri cu agresiune directă asupra plămânului nu este un lucru foarte bun”, a explicat prof. dr. Streinu-Cercel.
Recent, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara semnalau că zilnic sunt diagnosticate cazuri de varicelăl a copii.
Boală foarte contagioasă
Varicela este o boala infecțioasă acută, extrem de contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian, care se manifestată prin erupție veziculară, aparută în valuri, însoțită de manifestări generale ușoare: febră, dureri de cap, dureri musculare, secreșii nazale, transmite Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Varicela este specifică perioadei copilăriei, însă poate afecta și persoanele mature, care nu s-au confruntat cu boala și nici nu au fost imunizate prin vaccin.
Boala apare mai frecvent iarna și la începutul primaverii. Sursa de infecție o constituie bolnavii de varicelă sau de herpes zoster care sunt infecțioși prin secrețiile respiratorii superioare, dar și prin secrețiile elementelor veziculare proaspete tegumentare și prin cele ale leziunilor mucoaselor.
Contagiozitatea este foarte mare (peste 95%), în special în stadiul inițial, durata perioadei de contagiune începând cu 1-2 zile înainte de apariția erupției și durează aproximativ 6 zile după ultimul val eruptiv. Poarta de intrare a infecției este mucoasa nazo-faringiană și cea conjunctivală.
Perioada de incubație este de 14-16 zile, cu limite de 10-21 de zile. Perioada de incubație poate fi prelungită la pacienții cu imunitate compromisă și la aceia care au primit tratament postexpunere cu un produs care conține
Transmiterea se face pe cale respiratorie prin picături de secreție nazo-faringiană răspândite aerogen sau prin aerosoli contaminați cu secreții de la nivelul veziculelor rupte sau mai rar prin obiecte proaspăt murdărite cu secreții ale mucoaselor sau leziunilor tegumentare. Crustele de varicelă nu sunt contagioase.
Deși imunitatea după varicelă este de lungă durată se admite că la unele persoane virusul poate persista ani în stare latentă în celulele nervoase, provocând la adulți tabloul de herpes zoster.
Vaccinul varicelos
Porivit INSP, prevenirea bolii se face prin vaccinare cu vaccin varicelos viu atenuat. Vaccinul se administrează atât copiilor începând de la vârsta de 9 luni cât și adulților.
La copii cu vârsta începând de la 9 luni şi până la 12 ani inclusiv, se recomandă administrarea a doua doze de vaccin, pentru a asigura protecția optimă împotriva varicelei. La adolescenții cu vârsta peste 13 ani și la adulți se vor administra 2 doze de vaccin. Administrarea celei de-a doua doze trebuie realizată la cel puțin 6 săptămâni după prima doză, dar în niciun caz la mai puțin de 4 săptămâni.
Imunitatea postvaccinală pare a fi de durată și este, probabil, permanentă la majoritatea persoanelor vaccinate.