Prof. dr. Cristian Gheorghe: Cancerul colorectal poate fi prevenit prin alimentație sănătoasă, screening și să nu minimalizăm simptomatologia
Cancerul colorectal poate fi vindecabil prin prevenție primară, constatând într-un stil de viață echilibrat, și screening după vârsta de 50 de ani, spune prof. dr. Cristian Gheorghe de la Centrul de gastroenterologie și hepatologie al Institutului Clinic Fundeni. De asemenea, prof. dr. Gheorghe ne sfătuiește să nu trecem cu vederea simptomatologia chiar dacă aceasta apare la persoane relative tinere.
”Știm că fumatul, obezitatea, alcoolul și consumul de carne roșie sunt factori de risc implicați în cancerul colorectal. Se vorbește despre o prevenție primară care începe cu un stil de viață echilibrat, în centru fiind alimentația sănătoasă.
Și apoi este prevenția prin screening a persoanei asimptomatice. Este vorba despre persoana care nu are scaun cu sânge, nu are tulburări de tranzit, nu are dureri care să ne ducă cu gândul la o formațiune tumorală și care, prin screening, este ajutată să nu ajungă la această boală”, precizează prof. dr. Gheorghe.
În prezent, cancerul colorectal reprezintă o mare problemă de sănătate în toată lumea. În țara noastră, este pe locul al doilea ca mortalitate, după cancerul de sân, la femei, și pulmonar, la bărbați.
În ultimii ani, se înregistrează o creștere a numărului pacienților cu cancer colorectal și o scădere a vârstei când este depistat. Deși șansele de supraviețuire sunt de peste 90% dacă este depistat în faze incipiente, totuși, anual, în țara noastră peste 6.000 de persoane mor din cauza cancerului de colorectal.
Prof dr. Cristian Gheorghe accentuează importanța screeningului pentru depistarea bolii, mai ales că acest timp de cancer este ”anunțat” de leziuni premaligne.
”Cancerul colorectal are niște leziuni premaligne. Dacă diagnosticăm din timp aceste leziuni, cum sunt polipii adenomatoși și îi rezecăm, putem face profilaxia cancerului. De la primele etape ale apariției polipilor și până la instalarea cancerului, este o perioadă lungă, când pot fi diagnosticate și tratate leziunile premaligne sau se poate depista cancerul într-un stabiu curabil, subliniază prof. dr. Cristian Gheorghe.
În privința simptomatologiei, prof. dr. Gheorghe spune ”să nu minimalizăm rectoragiile, emisia de scaune cu sânge, la persoanele relativ tinere, 30 – 40 de ani, care ar trebui să beneficieze de cel puțin o explorare sigmuidoscopică, pentru că putem avea surpriza unui cancer rectal.