Prof. dr. Cristian Gheorghe: Crește numărul pacienților tineri diagnosticați cu boli inflamatorii intestinale
În ultima perioadă, medicii observă o creștere a numărului pacienților tineri și adulți activi cu boli inflamatorii intestinale, afecțiuni care le modifică radical stilul de viață.
”În România, medicii se confruntă din ce în ce mai mult cu pacienți de vârstă tânără și adulți activi, numărul cazurilor crescând în ultimii 20 de ani. Trebuie să știm că bolile inflamatorii intestinale se manifestă diferit de la un caz la altul (…), spune prof. dr. Cristian Gheorghe, președintele Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH).
Bolile inflamatorii intestinale, care includ boala Crohn și colita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), reprezintă o provocare majoră pentru pacient.
”Viața cu boli inflamatorii intestinale este dificilă la orice vârstă. Avem în asociație pacienți tineri, chiar sub 18 ani, dar și pacienți în vârstă, care se confruntă cu boala de peste 40 de ani. Pentru fiecare dintre ei, bolile inflamatorii intenstinale aduc o serie de necunoscute și provocări, fiind încă diagnosticate și tratate insuficient sau cunoscut foarte puțin de populația generală”, subliniată Isabella Grosu, președinta Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR).
Potrivit statisticilor, peste 15.000 de români de toate vârstele suferă de boli inflamatorii intestinale.
Pacienții tineri cu aceste afecțiuni spun că problemele cu care se confruntă sunt de durată și complexe: întârzierea diagnosticului corect, modificarea repetată a schemelor de tratament, medicația necompensată, dar și afectarea vieții sociale (absența de la cursuri sau de la serviciu, evitarea întâlnirilor cu prietenii), la care se adaugă multele zile de spitalizare.
Propunerile pacienților
Pacienții suferinzi de aceste boli au câteva propuneri menite a le îmbunătăți calitatea vieții: îmbunătățirea accesului la medici specialiști în diagnosticarea acestui tip de boli, acces la medicamente de ultimă generație și suplimente, simplificarea traseului și îmbunătățirea experienței pacienților.
Persoanele cu boli inflamatorii propun simplificarea procedurii de eliberare a reţetelor (telemedicină), crearea unor trasee specifice în spitale şi a unor camere dedicate pentru administrare de tratament perfuzabil, chiar suplimentarea zilelor de concediu de odihnă, carduri de acces în orice toaletă publică etc.