Prof. dr. Daniel Coriu și dr. Beatrice Mahler despre valul de plângeri penale contra medicilor și o nouă lege a malpraxisului

Publicat: 20 ian. 2022, 10:12, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Prof. dr. Daniel Coriu și dr. Beatrice Mahler despre valul de plângeri penale contra medicilor și o nouă lege a malpraxisului
Dr Beatrice Mahler (Foto INQUAM Photos George Calin)

A crescut numărul medicilor citați în instanțe pentru plângeri penale făcute de pacienți supraviețuitori sau aparținători ai celor decedați din cauza Covid-19, semnalează dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”. Președintele Colegiul Medicilor din România (CMR), prof. dr. Daniel Coriu, spune că aceasta este un fenomen pur românesc cu consecințe asupra medicilor, dar și a pacienților și că este nevoie de o lege a malpraxisului.

“Pot să spun că e cea mai mare dificultate în acest moment vizavi de discuțiile pe care le am cu colegii mei”, a declarat, recent, medicul Beatrice Mahler, pentru Spotmedia.ro.

Președintele CMR, prof. dr. Daniel Coriu, spune că este un ”fenomen pur românesc”, care pornește de la teroriile conspiraționiste potrivit cărora în spital pacienții mor din cauza medicilor. ”Ceea ce este mult prea mult”.

Pentru a evidenția dimensunea acestui fenomen, prof. Coriu dă următorul exemplu: înainte de pandemie, într-un an, în țara noastră se înregistrau aproximativ 800 de plângeri penale contra cadrelor medicale, majoritatea medici, în timp ce în SUA, doar 3-4.

Dr. Mahler și prof. dr Coriu nu contestă dreptul oricărui pacient de a se adresa instanțelor și că medicii pot greși.

Comparativ cu alte țări, unde plângerile pentru malpraxis sunt făcute la colegiile medicilor sau la asiguratori,  la noi acestea se fac direct în instanțe.

În opinia dr. Mahler ”este foarte dificil să fii judecat de oameni care nu înțeleg medicina, pentru că altfel am vorbi cu Colegiul Medicilor sau cu cei dintr-o comisie specializată și altfel vorbim cu un procuror sau cu un polițist care nu are de unde să știe ce înseamnă un act medical, atitudinea medicală și responsabilitatea asumată prin Jurământul lui Hipocrate.

Efectele sunt multiple și cu consecințe. Prof. dr. Coriu vorbește despre o medicină defensivă, de pierderea curajului, a inițiativei, în sensul că medicii  nu-și vor mai asuma riscuri pentru a salva pacientul, în condițiile în care oricând pot fi acuzați de omor din culpă ”ca și cum aceștia ar veni la spital cu gândul de a omorî și nu de a salva. În acest sens, și dr. Mahler observă  o ”demobilizare a personalului medical”, care se confruntă cu un număr atât de mare de plângeri penale.

De exemplu, la Institutul ”Marius Nasta”, ”într-un dosar penal deschis de curând sunt chemați 100 de colegi să dea declarații. Toți cei care au îngrijit un anumit pacient”, a precizat dr. Beatrice Mahler.

O nouă lege a malpraxisului

În instanțe, majoritatea acestor plângeri nu se finalizează favorabil pentru cei care le-au formulat. Dar până la finalizare, medicii irosesc mult timp în instanțe și asupra lor planează tot felul de suspiciuni.

Președintele CMR consideră că este necesară o nouă lege a malpraxisului, întrucât ”forma actuală nu-i protejează  nici pe pacienți, nici pe medici”. Noul proiect va fi supus unei largi dezbateri.

În prezent, la CMR se află în lucru un nou proiect de lege a malpraxisului, care”să asigure în primul rând protecția pacientul și deopotrivă a medicului”.