Prof.dr. Liliana Gheorghe: Unul din trei pacienți cu virusul hepatitic B are și virusul hepatititic Delta
În țara noastră, unul din trei pacienți cu virusul hepatitic B are și virusul hepatitic Delta, asociere care transformă hepatita într-o boală foarte severă, impunând în final transplantul de ficat, precizează prof. univ. dr. Liliana Gheorghe.
Hepatita cu virus Delta este o boală hepatică severă şi progresivă cauzată de virusul hepatitic delta (VHD). Deşi este dependentă de virusul hepatitic B (VHB), infecţia cu VHD în forma sa acută şi cronică este considerată cea mai rapidă şi cea mai severă formă a tuturor infecţiilor cu hepatită virală.
Infecția cronică cu VHD duce la o boală hepatică mai severă decât monoinfecția cu VHB, cu progresie accelerată a fibrozei, decompensare hepatică mai precoce și un risc crescut de dezvoltare a carcinomului hepatocelular, precizează pentru DCNews prof. univ. dr. Liliana Gheorghe, șefa Secției a III-a Gastroenterologie-Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni.
Principalele căi de transmitere a VHD sunt contactul cu sânge și produse de sânge infectate, contact sexual neprotejat, prin instrumentele de manichiură, pedichiură, de stomatologie, piercinguri și tatuaje etc. care nu au fost sterilizate corespunzător. Persoanele care-și injectează droguri, cele cu virusul hepatitic C sau infecția cu HIV prezintă un risc mai mare de infectare cu VHD.
Simptome silențioase
Comparativ cu celelalte infecții hepatice cu virusul B, cu virusul C, infecția cu VHD este rapid progresivă , severă, agresivă cu simptome care sunt silențioase și de aceea neglijate. Principalele simptome sunt: oboseală cronică, disconfort abdominal, durere ca o greutate în partea dreaptă a abdomenului, culoarea icterică sau subicterică, spune prof. univ dr. Gheorghe.
Sunt simptome nespecifice și ușor ignorante, mai ales de o persoană tânără, care se consideră sănătoasă, care nu și-a făcut investigații de screening niciodată . Așa se explică faptul că ajunge în spital cu o primă complicație, de exemplu o hemoragie digestivă, care denotă deja o decompensare severă, subliniază prof. univ dr. Liliana Gheorghe.