Prof. dr. univ. Mihai Craiu: De ce mor copiii de pneumonie?
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/medicul-craiu.jpg)
Un milion de copii sub cinci ani, care mor anual din cauza pneumoniei, ar putea fi în viață prin vaccinare. Virusul sincițial respirator (VSR) și nu bacteriile este cauza principală a pneumoniilor severe în cazul copiilor spitalizați, subliniază prof. univ.dr. Mihai Craiu, pe baza a două studii.
Este vorba de studiul PERCH, realizat în țări din Africa și Asia de Sud-Este, și studiul EPIC din SUA. Cele două studii au avut ca obiectiv pneumonia severă la copiii spitalizați.
Studiile indică faptul că virusul sincițial respirator – VSR reprezintă principala cauză a îmbolnăvirilor severe, urmat de alte infecții virale.
La nivel global, anual, pneumonia este o boală care omoară aproximativ un milion de copii cu vârste sub cinci ani, reprezentând 12,8% din decesele copiilor cu vârste între 28 de zile și 5 ani.
Diferența dintre țările sărace și cele bogate se observă doar în prevenția prin vacinare, ceea ce demonstrează că imunizarea este esențială pentru salvarea vieții copiilor indiferent de ona geografică.
”Chiar dacă unor exaltați le displace profund ideea de vaccinare, în cazul copiilor cu vârsta sub 5 ani, cele mai multe cazuri de spitalizare și imensa majoritate a celor un milion de decese ar putea fi prevenite prin vaccinare, atât în SUA cât și în Africa”, notează prof univ.dr. Mihai Craiu.
”Pentru că … Vaccinuri”
De asemenea, prof. Mihai Craiu face referire la o analiză efectuată în 204 țări din toată lumea, care ”se referă la absolut toate tipurile de sisteme medicale și economice existente” privitor la pneumonie în ultimii 30 de ani. Analiza arată ”SCĂDEREA mortalității și morbiditații la nivel global”, la adulți și vârstnici.
”Concluzia vine de la cifre:
48.5% scădere a mortalității prin pneumonie față de 1990
36.5% scădere a mortalității la copilul mic (sub 5 ani) între 2000-2015.
În aceeași perioadă scăderea generală a mortalității prin pneumonie complicată a fost DOAR 3.2% la toate vârstele.
De ce este de 10 ori mai mare scăderea observată la copii decât la adulți și vârstnici? Căci sistemele medicale și finanțarea lor sunt similare pe grupe de vârstă, la nivel de țară? Vorbim aici de tendințe nu de cifre absolute…
Pentru că … VACCINURI. In acest interval au fost introduse, în schemele vaccinale din toată lumea, vaccinurile împotriva infecțiilor invazive cu pneumococ și respectiv cu Haemophillus influenzae tip b (în vaccinul hexavalent). Ambele există și în schema națională din România. Se pot face gratuit, în primul an de viață, atunci când este copilul sănătos, conform unui calendar național.
La nivel global, 64.1% din decesele prin pneumonie la copilul mic sunt atribuibile acestor 2 bacterii.
Sigur că trebuie redusă poluarea, optimizate îngrijirile spitalicești și comunitare, scăzută expunerea la fum de țigară/vapping sau la sobele având combustibili fosili, ar trebui crescut procentul de copii alăptati la sân, redus numărul de copii născuți prin cezariană, crescută educația medicală în populatia generală (începând de la spălatul mâinilor), multe-multe ar trebui…
Dar toate acestea la un loc vor fi realizări inutile în condițiile scăderii acoperirii vaccinale ca urmare a răspândirii unor mesaje incorecte sau a percepției greșite a riscului”, explică profesorul Craiu.