Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Norovirusul este foarte rezistent la unii dezinfectanți și poate genera complicații severe
Norovirusul, detectat în cazul unor elevi de la Colegiul Național Loga din Timișoara, este un agent patogen foarte rezistent în special pe suprafețe, la dezinfectanții pe bază de alcool, avertizează prof. univ dr. Carmen Dorobăț pentru ziarul Puterea.ro.
”Norovirusul se transmite pe cale digestivă. Principalele simptome ale infecției cu acest virus sunt: dureri abdominale, vărsături, diaree, stare generală alterată. Factorii de risc pentru apariția acestei infecții sunt: legumele și fructele care nu au fost spălate corespunzător înainte de a le consuma, alimentele care nu au fost preparate termic suficient”, precizează prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.
Medicul recomandă să fim foarte atenți la crustacee, sushi, fructe de mare, la sandvișurile de la gheretele stradale… De asemenea, virusul poate fi transmis de o persoană contaminată altor persoane. De aceea, persoanele care se ocupă de dozatoarelor de apă, care lucrează în restaurante etc., trebuie să facă periodic analize medicale pentru a exclude posibilitatea de a fi purtători ai unor agenți patogeni.
Norovirusul este un agent patogen care persistă pe suprafețe, fiind rezistent la dezinfectanții pe bază de alcool, mai eficienți fiind cei pe bază de clor, subliniază prof. univ dr. Dorobăț.
Medicul insistă asupra prevenției prin respectarea igienii mâinilor: spălarea temeinică înainte și după ce mâncăm, înainte și după ce mergem la baie.
Prof. univ, dr. Dorobăț mai avertizează că simptomele infecției sunt diferite: de la un ușor disconfort digestiv până la deshidratare și pierderea de electroliți, situație în care se fac perfuzii. Tratamentul în acest tip de infecție este simptomatic.
Prof univ. dr. Dorobăț avertizează că persoanele în vârstă, cele cu sistemul imunitar slăbit, copiii și femeile însărcinate sunt mai expuse riscului de complicații.
Focarul de la Colegiul Loga din Timișoara
La Colegiul Național Loga din Timișoara, 86 de elevi și 21 de profesori au prezentat simptome de intoxicare, greață, vărsături, stări de amețeală și frisoane începînd de marți seara. Părinții copiilor au cerut ajutorul ambulanței peste noapte și 17 elevi au fost internați la Spitalul ”Louis Țurcanu”, respectiv la Spitalul Municipal, iar câțiva profesori la Spitalul Județean Timișoara.
Medicul Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Louis Țurcanu”, a declarat că trei copii au prezentat norovirus pozitiv.
„Au fost prelevate cinci probe de apă, atât de la reţea cât şi de la dozatoarele de apă aflate în incinta unităţii, care au fost ulterior sigilate şi scoase de la consum. Suplimentar au mai fost prelevate 12 probe de sanitaţie, din care 10 probe de suprafaţă şi două probe aeromicrofloră. Laboratorul de toxicologie a prelevat probe, în vederea determinării unor parametrii toxicologici (de exemplu amoniac sau clor)”, a precizat Conelia Bratu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Timiș.