Prof. univ dr. Carmen Dorobăț: Toxiinfecțiile alimentare pot provoca decesul

Publicat: 27 nov. 2023, 19:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prof. univ dr. Carmen Dorobăț: Toxiinfecțiile alimentare pot provoca decesul

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic primar la Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva Iași, a precizat pentru Puterea.ro, că în funcție de încărcătura bacteriană,  toxiinfecțiile alimentare  pot duce la deces.

Toxiifecțiile alimentare sunt provocate în special de hrana contaminată cu diverse microorganisme.

În cazurile de toxiinfecție alimentară gravă se produc mari pierderi de apă și elctroliți, are loc o deshidratare puternică, din cauza vărsăturilor și a scaunelor diareice, apoase, frecvente.  În cazul unei persoane cu un sistem imunitar precar  are loc un puternic dezechilibru și capacitatea de reacție a organismului este scăzută. Practic, el nu mai reușește să se reechilibreze, subliniază prof. univ. dr. Dorobăț.

În funcție de încărcătura bacteriană, simptomele pot apărea la 1-2 ore  până la 12-24 de ore de la consumul alimentelor alterate. Simptomele pot fi de la o jenă abdominală, până la dureri abdominale intense, vărsături, greață, scaune diareice, febră și frisoane, deshidratare, cu afectarea sistemului digestiv, inclusiv nervos.

Botulism

Este știut că peștele proaspăt nu rezistă mai mult de o zi într-un frigider obișnuit. Chiar preparat el trebuie consumat în aceeași zi, deoarece se alterează foarte rapid.

Conservele, inclusiv cele de pește, expirate, pot provoca botulism, o toxiinfecție alimentară severă, cauzată de neurotoxina produsă de Clostridium botulinum, care poate duce la paralizia progresivă a mușchilor și insuficiență respiratorie acută.  

În urma analizelor medicale efectuate pacienților și a analizei preparatelor consumate se poate stabili cauza toxiinfecției.