Prof. univ. dr. Dafin Mureșanu: Este teribil! Infarctul devine tot mai agresiv!
Infarctul devine tot mai agresiv, țara noastră fiind într-o ”situație devastatoare” în privința prevalenței acestei patologii, subliniază prof. univ. dr. Dafin Mureșanu, președintele Departamentului de neuroștiințe din cadrul UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
„Dacă în Vestul Europei există un anumit echilibru între cazurile de infarct și bolile neurodegenerative, în special cele de demență, cu cât mergem mai mult către Est putem detecta faptul că infarctul devine prevalent și tot mai agresiv. Atunci când ajungem în regiunea noastră, putem observa că ne aflăm într-o situație devastatoare, cu un procent de 62% în cazul infarctului. Este teribil!”, subliniază prof. univ. dr. Mureșanu în prezentarea la DCnews a Strategiei pentru combaterea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare (SNBCC).
Și când spune că ”e teribil”, prof. univ. dr. Mureșanu ține seama de faptul că avem ”cel mai ridicat grad de mortalitate prevenibilă, cauzată de boli cardiovasculare ” și că ”nu suntem în stare să administrăm situația acestor cazuri”.
Bucovina, sudul Moldovei și Otenia sunt zonele cu prevalența cea mai mare a bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare.
Prof. univ. dr. Mureșan a subliniat faptul că, pentru prima dată, avem o strategie pentru combaterea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare, care are un larg suport internațional, beneficiind de ”un respect enorm”.
Povestea lui Sebastian
Iată ce spune Sebastian despre cum a fost și cum este viața lui acum după ce a depășit experiența”teribilă” a unui infarct.
”Pacient în vârstă de 46 de ani, ușor supraponderal (colesterol mare, peste 400), fumător (două pachete/zi), alimentație haotică. În timp ce lucram, pe fond de oboseală și stres (ora 01.00), am început să simt o durere în piept, durere pe care n-o mai avusesem până atunci. Durerea s-a extins în ceafă și pe mâna stânga. Transpiram intens. Am înțeles imediat că este o problemă care nu se rezolvă cu o pastilă, astfel că am chemat un taxi și m-am dus la UPU. După ce am descris simptomele, medicul de gardă mi-a făcut un EKG și a rezultat „infarct miocardic acut”. Ca o paranteză, administrarea de morfină doar mi-a ameliorat durerea pe care o resimțeam. M-au urcat într-o ambulanță care m-a transportat la SUUB, spitalul de gardă din acea zi pentru urgențele pe infarct. La scurt timp, după ce am ajuns la SUUB, am intrat în sala de operație unde mi-au făcut o coronografie urmată de angioplastie (mi-au montat una bucată stent). După cinci zile de la operație, am fost externat cu tratament compus din nouă medicamente plus un ser pe care mi-l administrez o dată la două săptămâni. Am renunțat la fumat, iar hrana zilnică este pe bază de dietă mediteraneană. Încet, încet am început să fac sport (alergare pe bandă și bicicletă). (Sebastian Silvestru)
”Simțeam eu ceva”
Prin experiența unui infarct a trecut, de curând, și apreciatul antrenor Mircea Rednic. A început cu o ”apăsare, o greutate” și a ajuns direct la operație.
”Simțeam eu ceva, am luat o pastilă de la doctorul nostru și mi-am revenit. Am fost mai agitat în repriza a doua, parcă a mai fost ceva, dar după care mi-am revenit. N-am avut nicio jenă nici după finalul meciului cu FCSB, mai mult, am stat de vorbă, la taclale cu jucătorii, cu cei din staff, s-a stat la o bere. A doua zi, la antrenament, iar am simțit o apăsare.
I-am zis lui ‘dochi’ (n.r. – doctorul) al nostru de la echipă: ‘Vreau să fac eu un control să stau liniștit!’. Am ajuns la spital, să fac un EKG. Când a văzut rezultatul, doctorița de acolo a făcut ochii mari. Cred că nu voi putea uita prea ușor ce ochi mari a făcut. ‘Cum ați condus până aici?’, îmi punea tot felul de întrebări.
M-au dus direct la operație, au zis că nu mai are rost să pierdem niciun moment. La spital s-au impus restricții fiindcă tot veneau oameni, se interesau de soarta mea. (…) Dacă mai întârziam un pic, cred că nu mai apucam acum să mulțumesc nimănui”, a relatat antrenorul pentru GSP.