Prof. univ.dr. Horațiu Suciu: Suntem departe de clipa când robotul ar putea lua locul medicului chirurg
Prof. univ. dr. Horațiu Suciu, numit și ”medicul inimilor”, spune, într-un interviu pentru Puterea.ro., că suntem departe de clipa când robotul ar putea lua locul medicului chirurg.
Anul acesta, prof. univ. dr. Horațiu Suciu, șeful clinicii de chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență Cardiovasculară și Transplant Târgu Mureș, a efectuat 6 transplanturi cardiace: 5 la pacienți adulți și 1 la copil, și a depășit 100 de asemenea intervenții care presupun un înalt profesionalism. De asemenea, are în palmares peste 5.000 de intervenții pe cord, din care peste 4.000 la copii.
Cel mai recent transplant, săptămâna aceasta, este salvator pentru un pacient în vârstă de 53 de ani, aflat în stare avansată de insuficienţă cardiacă, dependent de medicamente, pe patul de terapie intensivă.
”Un pacient care era la capătul resurselor terapeutice”, spune prof. univ dr. Suciu.
Rep: Domnule profesor, ați declarat recent că ”aceste intervenții se fac de rutină la Târgu Mureș și în România”. Ce înseamnă ”rutină” în acest gen de intervenții chirurgicale extrem de complexe?
Intervenție de rutină înseamnă, în opinia noastră, faptul că, după 100 de transplanturi cardiace efectuate în clinica noastră, intervenția se face într-o atmosferă în care toți membrii echipei multidisciplinare cunosc protocoalele și procedurile, conform unei intervenții de “rutină”. Chiar dacă, anual, nu sunt efectuate decât undeva între 6 si 10 astfel de intervenții.
Rep: Credeți că inteligența artificială va putea să facă asemenea intervenții și să ia locul medicului chirurg?
Inteligența artificială, în opinia mea, poate să preia partea de “judecată clinică” a medicului, beneficiind de “experiența și expertiza” tuturor medicilor prin accesul pe care îl are la toate datele științifice și statistice la un moment dat, într-un anumit domeniu, în cazul de față al transplantului cardiac. Nu văd cum ar putea lua locul chirurgului din punct de vedere “fizic” prin efectuarea propriu-zisă a operației. Dar niciunul dintre noi nu poate să prevadă ce se va întâmpla, de exemplu, peste 100 de ani.
Rep: Adică, medicul chirurg este de neînlolcuit?
În acest moment, așa-zisă “chirurgie robotică” are în spate un medic care “manevrează dispozitivul de intervenție robotică. Deci suntem departe de ceea ce s-ar putea imagina, și anume, locul medicului chirurg să fie preluat fizic 100% de un robot care să opereze independent în afara acțiunii umane