Prof. univ dr. Liana Gheorghe transmite o veste bună: În sudul țării, programul de screening indică o scădere a prevalenței hepatitelor B și C
Din cele aproximativ 70.000 de persoane testate până acum pentru hepatitele B și C, în cadrul programului Livero2, 1.644 au avut rezultat pozitiv, indicând o scădere a prevalenței pentru ambele virusuri.
Ce este Livero2
Livero2 este un program de screening pentru hepatitele B și C destinat în special pacienților din comunități vulnerabile. El a fost câștigat de de Institutul Clinic Fundeni, unde este coordonat de prof. dr. univ. Liana Gheorghe, pentru zona Oltenia, Muntenia, și de Universitatea Grigore T. Popa din Iași, unde coordonator este prof. dr. Anca Trifan, pentru Moldova și Dobrogea.
Practic, programul a început în data de 28 iulie anul trecut și se derulează în total în 24 de județe din sudul și estul țării.
”În 10 luni de screening, din cei 120.000 , care reprezintă obiectivul nostru, am ajuns deja la cifra de 70.000, 69 de mii și ceva, ceea ce ne face să sperăm să spunem că suntem pe drumul cel bun”, spune prof. univ. dr. Gheorghe, pentru DC news.
Rezultate parțiale
Până acum, rezultatele parțiale indică o scădere a infecțiilor hepatice.
”Trebuie să vă spun că, în momentul de față, din cei 70.000 de persoane practic noi am depistat 1.644 de pozitivi, dar trebuie să recunosc că în Sud cifrele sunt ceva mai joase decât în Est. Deci avem 1.644 de subiecți pozitivi care nu erau conștienți de acest status, 622 dintre ei sunt infectați cu virus C și 1.022 cu virus hepatic B. Asta ne duce la niște date de prevalență pentru virusul hepatic B de 1,66% și pentru virusul hepatic C, de 1,21%. Ca să înțelegeți ce înseamnă acest lucru am să vă spun că înainte România era pe harta Europei cu niște cifre foarte exacte. pentru virusul B aveam 4,3% și acum suntem la 1,66%, deci o scădere dramatică a prevalenței. Pentru virusul C eram cu 2,5% prevalență virală și în momentul de față avem 1,2%, deci cam cu 1% mai puțin”, explică prof. dr. Liana Gheorghe.