Prof. univ. dr. Mihai Craiu: Copiii obezi ”sunt deja bolnavi”
Greutatea excesivă la copil este o problemă serioasă, deoarece ”acești copii sunt deja bolnavi”, avertizează prof. univ. dr. Mihai Craiu.
În cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu” a fost realizat un studiu (Pascu BM, Miron VD, Matei ER, Craiu M. Laboratory Findings in Children with Excess Body Weight in Romania) privitor la greutatea excesivă la copil și consecințele ei majore. În acest studiu au fost incluși 268 de școlari cu vârsta medie de 11 ani, toți cu greutatea prea mare pentru vârsta lor. Dintre aceștia, 62% erau încadrați în grupa de obezitate.
”Merg drept pe un drum care are în față multă suferință și o calitate mediocră a vieții”, subliniază prof. univ. Mihai Craiu pe Facebook – Spitalul virtual pentru Copii.
Și iată ce arată analizele de sânge ale acestor copii, care aparent nu au semne de boală ”din perspectiva uni părinte obișnuit din România”:
- 1 din 7 aveau profil proinflamator în lipsa unor infecții acute (12.7% aveau neutrofile crescute și 16.4% aveau CRP crescut),
- creșterea acidului uric peste normalul vârstei a fost dovedită la 35.4% dintre aceștia,
- peste jumătate dintre ei aveau modificări specifice dislipidemiei,
- mulți aveau modificări ale funcției tiroidiene (20.3% TSH mărit și 13.4% nivele scăzute de T4).
Așa se explică faptul că avem cazuri de infarct sau accident vascular cerebral la persoane de 30 de ani, că a crescut numărul de cazuri de diabet de tip 2, depresie și anxietate la adolescenți și adulți tineri.
”Haideți să facem ceva acum! Nu mai târziu, nu atunci când știrile despre sănătate vor prezenta cazuri de infarct sau AVC la tineri de 30 de ani, când ne vom îngrijora tare de creșterea numărului de cazuri de diabet de tip 2 la adolescenți și adulți tineri, nu atunci când depresia, anxietatea sau disfuncțiile endocrine vor fi „noul normal” pentru tinerii din România!
Putem începe de la reglementări privind activitatea fizică și investiții în condiții decente de antrenament destinate copiiilor obișnuiți, alături de cele pentru campioni”, transmite prof. univ. dr. Craiu.