Prof. univ.dr. Vlad Ciurea despre efectele caniculei: Afectează buna funcționare a creierului, dormim mai puțin
Un studiu recent, apărut în publicația One Earth, subliniază că, în perioadele caniculare, dormim mai puțin, ceea ce are consecințe asupra întregului organism, dar mai ales asupra creierului, explică prof. univ. dr. Vlad Ciurea.
De când au crescut temperaturile, oamenii dorm mai puțin, constată Kelton Minor, de la Universitatea din Copenhaga, autor al studiului.
Cei mai afectați de reducerea orelor de somn din cauza caniculei sunt persoanele în vârstă, femeile și persoanele din țări subdezvoltate.
Somnul și creierul
Prof. univ. dr. Vlad Ciurea subliniază că temperatura organismului este reglată de hipotalamus. Când temperatura este foarte ridicată, creierul are de suferit: este încetinită buna funcționare a acestuia, provoacă oboseală, stres, iritare, stări depresive, tulburări ale somnului… Creierul, care ține sub control tot organismul, are nevoie de opt ore de somn. Pentru a avea un somn bun în timpul nopții, prof. univ. dr. Ciurea nu recomandă somnul de după-amiază:
”Eu nu spun că nu este bine să dormi după-amiază, mai bine să picotești, pentru că între 4 și 6 după-amiaza ai un vârf, și atunci trebuie să produci, ca să ții creierul în funcție și deștept”.
Creierul are doi poli de activitate. ”Este ritmul circadian al corpului: între orele 10 și 12 este activitate cerebrală maximă, și între 16 și 18 este la fel”, spune prof. univ. dr. Ciurea.