Profesoara care și-a plătit elevii să ia note mari
O profesoară de la liceul „Emil Negruțiu” din Turda a devenit celebră după ce a găsit un mod inedit de a-și stimula elevii să ia note mari la Bacalaureat. Ea i-a recompensat, din propriul salariu, pe cei care au luat peste 9,00 la matematică.
Alexandra, o profesoară de matematică de 28 de ani, din Turda, a devenit celebră pentru modul în care și-a stimulat elevii să obțină note mari. Ea a instituit premii în bani pentru cei care au obținut note peste 9,00 la matematică, la exanenul de Bacalaureat. Premiile le-a plătit din salariul ei.
Totul a început de la o glumă. Tânăra profesoară obișnuia ca, periodic, să organizeze simulări ale examenului cu elevii din clasa a XII-a. La una dintre simulări au fost note mari, iar unul dintre elevi a întrebat-o pe profesoară dacă nu-l recompensează făcându-i un plin la mașină. „Nu mi s-a părut obraznic sau impertinent… propunerea lui chiar m-a amuzat. Și am intrat în joc. După ce m-am gândit câteva momente, le-am spus tuturor că cine ia note mari la Bacalaureat va primi un premiu în bani. Mai exact, cine ia 10 la Bac primește 500 de lei”, a povestit Alexandra.
„Au crezut că glumesc. Așa că am venit cu explicații. Am vrut să-i mobilizez să dea tot ce au mai bun din ei. Pentru că am văzut că mulți au potențial. Și, pentru că am în clasă copii care muncesc în vacanțe ca să câștige un ban în plus pentru familiile lor, m-am gândit că premiul i-ar ajuta mult”, a mai spus ea. Apoi a urmat o negociere.
„La scurt timp după prima discuție, elevii au întrebat din nou: „Dar dacă luăm 9,90? Mai luăm premiu?”.Le-am spus așa: cine ia la matematică între 9 și 9.50 primește 100 de lei. Cine ia note de la 9.50 în sus până aproape de 10 primește 250 de lei. Cine ia 10 curat câștigă și premiul cel mare”.
Profesoara a avut 5 elevi care au reușit să ia peste nota 9 la examen. „Un singur elev, Lucas, nu a vrut să primească bani pentru nota obținută. A luat nota 9.80, fără să se pregătească în plus, fără meditații, ci doar cu ce a învățat la clasă. Mi-a spus că nu poate accepta premiul de 250 de lei, căci succesul său se datorează efortului depus de mine”.Premiul cel mare nu a fost obținut de nimeni, dar unul dintre elevi a fost foarte aproape de a-l obține. „A luat 9.95, iar nota a fost premiată cu 300 de lei. Am făcut o excepție, căci era evident că un profesor corector, din cei doi, îi dăduse zece”.
Profesoara a dat elevilor 900 de lei.„Am avut doi copii care au primit 250 de lei, unul care a primit 300 de lei și unul care a primit 100 de lei. Am pus deoparte bănuți în fiecare lună. Într-o lună mai mult, în alta mai puțin.. orice surplus se ducea în pușculița copiilor”, a povestit Alexandra.Ea mai spune că s-a bucurat mult să poată face copiilor o astfel de surpriză. „Sunt copii buni și muncitori, care provin din familii cu venituri medii și care lucrează în vacanțe să câștige un ban în plus. Mi-am adus aminte de mine când eram de vârsta lor. Nici eu nu am avut prea mulți bani, mai ales că pe vremea aceea nu existau burse. Și eu am terminat tot un liceu tehnologic, însă am reușit să intru la Universitate, la Babeș-Bolyai, la mate-info. Asta le-am spus și elevilor mei mereu. Nu contează ce liceu faci, contează să te ții de carte, să înveți în plus, să te intereseze, să-ți dorești să ajungi undeva în viață”.
„Le-am făcut transfer bancar, iar copiii au primit banii în conturile personale. Nu știu ce au făcut cu acele sume. Poate plinul la mașină, poate i-au folosit la înscrierea la facultate. Sunt câțiva care doresc să meargă mai departe, la Cluj cel mai probabil”, povestește Alexandra.
„Ideea conform căreia nu ar trebui să-i motivăm pe copii să învețe oferindu-le bani este cu dus și întors. Căci există situații și situații. Eu, una, am considerat că, dacă pot face ceva să-i impulsionez, orice în plus față de materia pe care le-o predau, o voi face. Și iată că am tras cu toții lozul câștigător. Consider că a fost un gest mic, însă cu rezultate fantastice”, a conchis profesoara.