Profesor de sănătate publică: “Să ne ferim de evenimentele super-propagatoare”
În Belgia numărul de contaminări cu COVID-19 este în creștere în ultimul timp, la fel și rata pozitivității testelor la Bruxelles și Liège. Yves Coppieters, profesor de sănătate publică la Universitatea Libre de Bruxelles (ULB) explică faptul că ne aflăm într-un al doilea val de transmitere, care nu are nimic de-a face cu primul val din martie-aprilie.
Coppieters spune că cel de-al doilea val îi privește pe cei cu vârste cuprinse între 15-50 de ani, de regulă, oameni care dezvoltă puține simptome, conform RTBF. Potrivit profesorului, oamenii trebuie să rămână vigilenți, deoarece evoluția epidemiei va depinde în principal de comportament, de aici și importanța respectării normelor de prevenție.
Întotdeauna există teama de supraîncărcarea serviciilor spitalicești
Coppieters mai adaugă că există aproximativ 20-25 de țări în Europa care se află în aceeași situație ca Belgia: transmisii crescute și impact foarte mic asupra internărilor. El amintește că întotdeauna există teama de supraîncărcarea serviciilor spitalicești și nu este cazul acum.
Profesorul reamintește importanța prudenței în timpul evenimentelor „super-propagatoare”, care adună aproape o sută de oameni. Persoanele care merg în zone dens populate, în special tinerii, „trebuie să aplice gesturi de protecție atunci când se întorc acasă și intră în contact cu părinții sau bunicii lor, deoarece există un risc real acolo”.