Profesorii își vor primi restanțele salariale pentru pregătirea remedială. S-a anunțat termenul limită

Publicat: 03 aug. 2021, 17:45, de Cezar Amariei, în Educație , ? cititori
Profesorii își vor primi restanțele salariale pentru pregătirea remedială. S-a anunțat termenul limită

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, promite că până la începutul noului an școlar toți profesorii vor primi banii pentru orele de pregătire remedială, denumire sub care sunt cunoscute orele de recuperare a materiei pierdute din cauza învăţământului online.

Întrebat de puterea.ro când își vor primi profesorii restanțele, unele dintre ele datând din aprilie, ministrul Sorin Cîmpeanu a dat vina pe birocrație.

Este o problemă de organizare pe care am asumat-o. Deşi ea se justifică prin cerinţe exagerate din perspectiva finanţatorului, mă refer la regulile de cheltuire a fondurilor europene care necesită mai multe raportări pentru acelaşi lucru, raportări care trebuie să fie verificate iar la Unitatea de management a proiectului din Ministerul Educaţiei deşi s-au făcut eforturi majore pentru verificarea şi validarea acestor cheltuieli raportate astfel încât plăţile să poată fi făcute, s-au  înregistrat întârzieri”, a răspuns Cîmpeanu.

Conform ultimului bilanț,  în cinci judeţe profesorii nu primiseră deloc banii pentru orele de recuperare, pentru că existau diferenţe mari de raportare.

Ministrul susţine că a cerut accelerarea procesului de verificare a rapoartelor necesare pentru ca plata profesorilor să poată fi făcută. Întrebat dacă poate estima un orizont de timp până la rezolvarea problemei, ministrul a spus că se va întâmpla până cel târziu la începerea noului an școlar.

Nu există, în opina mea, niciun fel de justificare să nu poată fi plătite până la începerea şcolii. Dar se vor face eforturi pentru a fi plătite cât de curând posibil. De multe ori depinde şi de cei care au făcut aceste raportări, pentru că le sunt semnalate şi trebuie să corecteze diferenţele. Este perioada de vacanţă şi am observat o lentoare în corectarea acestor diferenţe, care atrage după sine întârzieri. Am solicitat imperativ colegilor mei, chiar dacă asta presupune renunţarea la vacanţă, să  continue în mod susţinut acest proces de verificate pentru ca plăţile să poată fi făcute. Am declarat că nu găsesc nicio justificare ca aceste plăţi să întârzie dincolo de luna septembrie”, a adăugat ministrul.

Conform acestuia, 246.000 de elevi de şcoală primară, gimnaziu şi liceu s-au înscris anul trecut pentru a participa la orele de recuperare a materiei şcolare. Înscrierea pentru aceste ore a fost voluntară. Orele pentru elevii de şcoală primară şi gimnaziu se plătesc din fonduri europene, iar costurile celor pentru elevii de liceu sunt suportate dintr-un împrumut contractat de la Banca Mondială.

Ministrul a recunoscut că nu există în prezent o evidență a tuturor restanțelor, din motive ce țin de rapostările incomplete sau eronate.