Profesorii și elevii își bat capul mai mult cu bursele decât cu învățatul
Peste jumătate dintre elevii din clasele VI-XII primesc burse de merit, iar circa 600.000 au avut anul trecut media generală între 9,50 și 10, în creștere cu 142% față de precedentul an școlar, adică exact cât să se încadreze pentru burse de merit, după noile criterii.
Mai exact, 646.200 de elevi (46,2%) din cei 1,4 milioane de elevi eligibili pentru acest tip de bursă au burse de merit, se arată într-un studiu edupedu.ro publicat miercuri, în prima zi de școală din 2025.
Excluzând din cei 1,4 milioane de elevi de clasele V-XII pe elevii de clasa a V-a care încă nu au primit aceste burse, pentru ei fiind în curs procesul de calculare a mediilor pe baza notelor din primele două module de școală pe baza cărora vor primi bursele de merit/reziliență, procentul elevilor de clasele VI-XII care primesc burse de merit este de peste 50%.
Acest tip de burse se acordă pentru:
- elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale pe anul școlar anterior egale sau mai mari de 9,50,
- elevii din fiecare clasă a V-a, pe baza mediei primelor două intervale peste 9,50 (încă nu au fost acordate, iar acestea nu sunt incluse în statistici)
- elevii din fiecare clasă a IX-a cu medii de admitere la liceu de peste 9,50,
- elevii care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, premiul I la etapele naționale ale concursurilor/competițiilor școlare și extrașcolare recunoscute de Ministerul Educației, elevii care au obținut medalia de aur/locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice, conform metodologiei.
Numărul burselor de merit a fost calculat scăzând din numărul total de burse din anul școlar 2024-2025 numărul celorlalte tipuri de burse, informații care se regăsesc în raportul de activitate a fostului ministru al Educației Ligia Deca.
Singurele date care lipsesc din raport sunt cele referitoare la numărul elevilor care primesc burse de merit.
Astfel, în acest an școlar se acordă 1,7 milioane de burse pentru elevi, conform raportului:
- Burse sociale – peste 835.000 de beneficiari.
- Burse de reziliență – aproape 154.000 de beneficiari.
- Burse de excelență olimpică I și II – peste 2.700.
- Burse tehnologice – aproape 61.000.
- Burse pentru susținerea mamelor minore – peste 900.
Bursele de merit și reziliență reprezintă 47% din totalul de 1.700.000 de burse acordate în acest an școlar.
În tabel, numărul burselor acordate elevilor în anul școlar 2024-2025 și în anul școlar trecut
Bursele de merit reprezentau în anul trecut școlar 38% din numărul total de burse acordate.
Cum funcționează sistemul de burse
Sistemul actual de burse a fost inventat și aplicat de echipa ministrei Ligia Deca, prin noile legi ale Educației și mai apoi prin legislația subsecventă. Fiind aplicate pentru prima dată în anul școlar 2022-2023, bursele de merit pe noua lege au fost acordate pentru primii 30% dintre elevii din fiecare clasă, în ordinea descrescătoare a mediilor.
Acest criteriu ar fi fost introdus la propunerea Consiliului Național al Elevilor, conform organizației, însă Ministerul Educației nu a făcut niciun studiu de impact pentru el.
Asta s-a văzut în practică, atunci când peste 8.500 de elevi (în special de clasa a IX-a) au primit burse de merit de 450 de lei pe lună în anul școlar trecut, timp de un an întreg, deși intraseră la liceu/școala profesională cu medii de 1, 2, 3, 4 și 5. Edupedu.ro a denumit acele burse „bursele de merit Ligia Deca”, pentru că au fost generate de un mesaj pe Facebook al ministrei care contrazicea proiectul de metodologie de acordare a burselor – analiza integrală aici.
Bursele de merit pentru 30% dintre elevii din fiecare clasă, indiferent de media acestora, au fost susținute de mai multe persoane din ONG-uri satelitare Ligiei Deca, precum și de asociații și companii. ARDOR, Teach for Romania, Asociația ROI, BRIO, Școala Questfield, Organizația Umanitară Concordia, Tineri pentru Tineri au semnat un pucnt de vedere semnat de Consiliul Național al Elevilor și Coaliția pentru Educației în care se arăta că bursele acestea „pot crește concomitent echitatea din sistem și motivația elevilor de la toate nivelurile și filierele”.
Sistemul s-a dovedit falimentar, chiar Ligia Deca anunțând la câteva luni distanță că o să modifice criteriile și că va introduce o nouă bursă, cea de reziliență. În plus, Ligia Deca a introdus un prag pentru bursa de merit – 9,50. În urma introducerii pragului nou, mediile elevilor au migrat și ele spre acest prag, după cum se poate observa în statisticile prezentate, de la 246 de mii de elevi cu medii între 9,50 și 10 în 2022-2023, la circa 600 de mii de medii între 9,50-10 în anul școlar 2023-2024.