Programul de guvernare al PSD. Câți bani vor social-democrații să investească în CERCETARE

Publicat: 07 nov. 2024, 17:00, de Rona David, în POLITICĂ , ? cititori
Programul de guvernare al PSD. Câți bani vor social-democrații să investească în CERCETARE

Vicepreşedintele PSD Mihnea Costoiu a vorbit despre măsurile din domeniul Cercetării care fac parte din programul de guvernare al Partidului Social Democrat pentru perioada 2025 – 2028, în cadrul unei conferințe de presă.

Transformarea României într-un hub regional de cercetare și inovare

 Ceea ce propune programul de guvernare PSD, în zona de cercetare, este de a pune în fața electoratului în această perioadă, dezvoltarea economică a României, cercetarea fiind o componentă a acestei dezvoltări. Cercetarea este baza economiei românești, iar ceea ce ne propunem este transformarea României într-un hub regional de cercetare și inovare și veți vedea că pe întreg cuprinsul programului de guvernare, inclusiv în zona economică, veți regăsi măsuri reieșite din această schimbare de paradigmă. Propunerea pe care o avem este ca România să genereze plus valoare folosind inteligența pe care o are în următorii ani.

Mihnea Costoiu a subliniat faptul ca PSD urmărește o creștere economică pe bază de produse cu valoare adăugate, corelată cu creșterea numărului de angajați calificați, iar creșterea investițiilor în cercetare-dezvoltare cu multiple instrumente să ajungă la 2% din PIB.

Extrem de important este acest lucru: creșterea investițiilor în cercetare-dezvoltare cu multiple instrumente, astfel încât să ajungem la 2% din PIB și, evident, stimularea investițiilor publice și private în zona de cercetare și creșterea evidentă a numărului de companii care să facă pasul către cercetare, ținând cont de faptul că deja multe dintre companii sunt prezente pe piața românească. Ne interesează ca aceste companii să vină cu zona de cercetare, cu zona de inovare, cu zona de proprietate intelectuală în România. Noi credem că avem această capacitate de a atrage aceste companii, aceste resurse extraordinare în în România.

Costoiu a vorbit și despre creșterea facilitățile fiscale acordate companiilor din zona de cercetare-dezvoltare, creșterea deducerii cheltuielilor de cercetare din impozitul pe profit la 150% în primii 3 ani și respectiv 200% în 5 ani.

Vrem să se ofere credite fiscale pentru investițiile în cercetare până la 30% din cheltuielile din cercetare-dezvoltare care sunt extrem de importante. Nu sunt modele exclusiv românești, trebuie să recunoaștem, dar ele se regăsesc și în programul pe care vi-l propunem. Există deja țări care aplică acest tip de modalități de stimulare a dezvoltării cercetării, garanții de credite pentru cercetare acordate de agențiile guvernamentale prin instrumentele clasice, dar și zone de inovare pentru a testa noile tehnologii și modelele de afaceri într-un mediu deschis, într-un mediu flexibil atât în universități, cât și în  institutele de cercetare folosind infrastructura deja existentă.

Companiile care dau bani pentru Cercetare să primească o deducere suplimentară a cheltuielilor din impozit

De asemenea, companiile care suplimentează cu câte un leu la fiecare leu cheltuit de Stat pentru acordarea de granturi de cercetare, ne propunem să primească o deducere suplimentară a acestor cheltuieli din impozit. Aș vrea, de asemenea, să subliniez faptul că ne propunem introducerea unui sistem de tip IP Box, care oferă un regim preferențial pentru profitul obținut din produsele brevetate sau produsele dezvoltate în baza unei licențe cumpărate de la universitate sau de la institut de cercetare, astfel încât să putem pune la un loc și veți vedea deopotrivă cercetarea privată cu cea publică pentru a pune în valoare ideile, multe dintre ele excepționale, care sunt în instituțiile de învățământ superior și în instituțiile de cercetare din România.

Un alt proiect prezentat a fost cel care vizează tinerii cercetători, de 1.000.000.000 lei

Sunt câteva competiții de cercetare pe care le dorim lansate pentru tinerii cercetători din România sau din străinătate care să vină în România. Avem câteva măsuri care deja funcționează pe baza propunerilor pe care partidul le-a susținut în această perioadă și, evident, Ministerul Cercetării, cu rezultate foarte bune. Parteneriatul dintre companiile de cercetare, organizațiile  de cercetare publice și private și investițiile în infrastructura de vârf. De asemenea, acest program desinat tinerilor are va avea o valoare de minimum 1.000.000.000 lei în perioada imediat următoare. Ceea ce am constatat în această perioadă este că avem un pic o ruptură între ceea ce se întâmplă în instituțiile de învățământ superior și de cercetare, ceea ce fac oamenii dedicați învățământului superior, cercetării si ceea ce piața solicită.

Vrem să aducem în mijlocul societății oamenii de știință

Granturile pe care socialiștii le propun, destinate acestui program, sunt în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Ne dorim ca oamenii de știință și mediul de afaceri să lucreze împreună pentru a rezolva marile provocări cu care societatea se confruntă.  Ne interesează foarte mult ca să aducem în mijlocul societății oamenii de știință. Proiectele și granturile pe care le propunem, destinate acestui program sunt în valoare de peste 3 miliarde de lei. De asemenea, România a făcut câțiva pași pe proiectele pe care le-am susținut. O parte din ele sunt lansate, o parte sunt propuse spre lansare. Sunt proiecte la care am lucrat foarte mulți ani. Nu este un efort de moment.

Inteligență artificială, securitatea cibernetică-domenii strategice în care România performează 

Cercetătorii se activeze în această elită mondială, în domenii de importanță strategică. Vorbim aici de inteligență artificială, de securitate cibernetică. Nu uitați că în România avem centru de competența al Comisiei Europene, prima agenție europeană în România. Sunt convinși că avem o capacitate foarte mare de a continua proiectele și dezvolta proiectele pe care le-am început. Tehnologiile cuantice, prima rețea cuantică din România de realizat în interiorul universităților va fi operațională în perioada următoare. Fizica laserilor și a plasmei, ținând cont și de proiectele pe care le avem deja, sau tranziția verde și digitală sau Genomica, de asemenea, un proiect pe care colegii de la medicină l-au început și pe care îl dorim continuat în perioada următoare. Aș vrea să spunem clar că sunt câteva proiecte majore începute. Vorbim aici de proiectul hub-ului român de hidrogen și noi tehnologii care trebuie să pornească.

Extrem de importantă, a subliniat vicepreședintele PSD, este platforma națională de tehnologii sistem i-conductor.

Vă aduc aminte că acum o săptămână și ceva, la Guvern, în prezența premierului și a celor doi miniștri, al Economie și al Fondurilor europene, s-a semnat primul pas major pe care România îl face după 50 de ani, destinat industriei semiconductorilor, cu trei mari companii împreună cu un lanț de universități implicate în renașterea acestei industrii.

Este extrem de important să continuăm alături de platforma națională de tehnologii și semiconductori, proiectul Danubius, proiectul micilor reactoare și nu în ultimul, un HUB român de inteligență artificială. Sunt proiectele majore pe care le dorim sprijinite în perioada următoare. Sunt proiecte care ajung la aproape 1.000.000.000 de euro