Programul Junior Centenar – o variantă de economisire de care știu puțini părinți!
Ministerul finanțelor a demarat acum 5 ani Programul Junior Centenar. Este un cont de economii cu o dobândă și o primă anuală. Este o alternativă foarte rentabilă de economisire oferită de stat, cu avantaje de care știu puțini părinți.
Doar 2% dintre părinți au ales Programul Junior centenar
Acest cont individual de economii Junior Centenar se deschide automat la unitățile Trezoreriei Statului. Fiecare copil din România are un cont individual de economii „Junior Centenar” deschis la Trezorerie din 2019. Doar 2% sunt, însă, utilizate.
Titularii sunt copiii care nu au împlinit vârsta de 18 ani și sunt cetățeni români. Nu este necesară o cerere din partea unuia dintre părinți sau din partea reprezentantului legal.
Oricine – părinte, bunic, nașa copilului poate depune prin transfer bancar, la Poștă sau chiar la una dintre unitățile Trezoreriei Statului suma de minimum 1.200 de lei pe an. Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăși un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei al valorii de 100.000 euro.
Titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 de lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani. Condiția este ca suma depusă anual în cont să fie de minimum 1.200 lei. Dobânda aplicată la soldul contului este de 3% anual. La cei 600 de lei reprezentând suma dată de stat anual, nu se calculează dobândă.
Prima de stat se constituie la finele anului calendaristic de economisire. În anul în care în care titularul împlinește vârsta de 18 ani va primi banii acumulați în Contul Junior Centenar. Primele de stat și dobânzile înregistrate în acest cont nu sunt impozabile.
Câți bani va avea în cont copilul la 18 ani, dacă părinții depun 100 de lei pe lună?
Cu o floare nu se face primăvara, însă se poate ajunge la sume importante pentru copii până la vârsta majoratului. Statul oferă o primă de 600 de lei anual, până la împlinirea vârstei de 18 ani și o dobândă de 3% care se aplică la soldul contului, cu excepția primei. Astfel, în scenariul în care am depune lunar, 100 de lei din alocația copilului în acest cont, la 18 ani copilul retrage peste 35.000 lei, cu peste 13.000 de lei mai mulți bani decât au fost depuși.
Pentru sume mai mici de 1.200 de lei, statul nu mai oferă prima de 600 de lei, ci aplică doar dobânda. Economiile strânse astfel pot fi folosite doar la vârsta majoratului sau în situații excepționale. Cine vrea să depună bani în acest cont mai are timp până la finalul anului.
Băncile oferă dobânzi cuprinse între 3% și 7% pe an la produsele de economisire pentru copii. Atenție, însă! Retragerile anticipate atrag comisioane pe măsură și profitul este impozitat!
Citește și: În ce este recomandabil să economisești banii, în titlurile de stat sau în depozitele bancare?