Programul Tomata: Peste 5.000 de olteni s-au înscris pentru a obține ajutorul de minimis de 1.000 euro
Etapa a doua a programului Tomata, care presupune acordarea unui ajutor se minimis de 1.000 euro pentru fiecare beneficiar pentru tomate, ardei, castraveţi, fasole şi salată cultivate în spații protejate, se bucură de succes în județul Olt, unde peste 5.200 de fermieri din Olt s-au înscris pentru al doilea ciclu de producţie, a declarat directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ), Gabriela Andronie, informează Agerpres.
„Pentru ciclul al doilea al programului de susţinere a producţiei de tomate şi legume în spaţii protejate, în judeţul Olt avem peste 5.200 de fermieri înscrişi şi estimăm că până la finalul perioadei de înscrieri se va ajunge la peste 5.800 de dosare”, a spus Gabriela Andronie.
În prima parte a programului, care s-a derulat în prima parte a anului şi a vizat doar producerea de tomate în spaţii protejate (programul „Tomata” ciclul I), în judeţul Olt s-au înscris 5.813 fermieri, dintre care 5.728 au fost eligibili pentru ajutorul de minimis.
Banii au intrat deja în conturile a circa 1.000 dintre fermierii din Olt care au cultivat tomate şi au valorificat producţia în prima parte anului, urmând ca alţi 4.000 de fermieri să primească banii în perioada următoare.
MADR a alocat în acest an 225 de milioane de lei pentru susţinerea producţiei de tomate şi legume în spaţii protejate – ardei gras, ardei kapia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde.
Programul denumit generic „Tomata” este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea totală a sprijinului este de 4.000 de euro/beneficiar, iar producţiile minime necesare trebuie să fie de 3.000 de kilograme pe 1.000 de metri pătraţi.