Progrese în justiția românească: Ministrul Alina Gorghiu anunță investiții masive și reforme digitale

Publicat: 07 iul. 2024, 12:31, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Progrese în justiția românească: Ministrul Alina Gorghiu anunță investiții masive și reforme digitale
Inquam Photos / George Călin

În contextul celebrării Zilei Justiției, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a transmis un mesaj de apreciere și solidaritate către toți profesioniștii din sistem, subliniind progresele semnificative realizate în domeniul justiției din România.

Recenta închidere a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) la 15 septembrie 2023 a marcat confirmarea standardului european atins de justiția românească și progresele remarcabile înregistrate în lupta împotriva corupției. Ministrul Gorghiu a exprimat încrederea că viitorul raport pe justiție va reflecta aceste progrese și îmbunătățirile aduse echilibrului din sistem.

Un aspect crucial subliniat de ministrul Justiției a fost necesitatea de a evita depopularea sistemului de resurse umane bine pregătite profesional. În ultimele 12 luni, eforturile concentrate în acest sens au dus la stabilizarea situației, iar planurile de viitor vizează depășirea deficitului de personal în câțiva ani.

Combaterea fenomenului fugarilor și asigurarea executării tuturor sentințelor pronunțate pentru fapte comise în țară au fost priorități importante. În anul 2023, peste 800 de persoane au fost aduse în fața justiției, iar în acest an deja au fost identificate peste 400. Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, a garantat condițiile de detenție pentru acești indivizi.

Investițiile în infrastructura judiciară au reprezentat un alt punct de focalizare. Renovări și modernizări au avut loc la diverse instanțe, precum Judecătoriile din Târgoviște, Slatina sau Costești, Tribunalul Gorj sau Curtea de Apel Târgu Mureș. De asemenea, proiectele viitoare, cum ar fi Palatul de Justiție din Cluj-Napoca, promit să redefinească standardul de funcționare al instituțiilor judiciare.

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte menționate de ministrul Gorghiu este Cartierul pentru Justiție din București, o inițiativă care va transforma o zonă abandonată și degradată într-un hub judiciar modern și eficient, care va găzdui 23 de instituții judiciare.

În plus, Ministerul Justiției se află în plin proces de digitalizare a sistemului judiciar, cu cele mai mari proiecte în acest sens din ultimii 20 de ani. Prin intermediul fondurilor alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au fost semnate 25 de contracte cu o valoare totală de aproximativ 159 milioane de euro, ceea ce indică o perspectivă clară de dezvoltare a justiției pentru viitor.

Astfel, angajamentul Ministerului Justiției de a oferi un serviciu public de calitate cetățenilor și mediului de afaceri se reflectă în investițiile masive și reformele digitale pe care le implementează, consolidând astfel statul de drept și eficiența sistemului judiciar din România.