Ordonanță de urgență: Tichetele de masă și bonusurile, scutite de impozitare

Publicat: 28 iun. 2024, 08:03, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Ordonanță de urgență: Tichetele de masă și bonusurile, scutite de impozitare
Românii riscă să piardă tichetele de masă după majorarea salariului minim. Guvernul vine cu soluții

Conform unor surse, Guvernul va adopta o ordonanță de urgență prin care va excepta tichetele de masă și bonusurile extra-salariale de la plafonul de 4.000 de lei.

Guvernul României intenționează să adopte o ordonanță de urgență pentru a excepta tichetele de masă și bonusurile extra-salariale de la plafonul de 4.000 de lei stabilit anterior, potrivit unor surse guvernamentale. Această măsură este menită să sprijine puterea de cumpărare a angajaților și să stimuleze economia prin beneficii fiscale pentru salariați.

Ordonanța va fi discutată și aprobată în următoarea ședință de guvern. Măsura va permite angajatorilor să ofere tichete de masă și bonusuri extra-salariale fără a fi limitați de plafonul de 4.000 de lei impus de legislația actuală.

„Începând cu veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, în venitul brut astfel cum este definit la art. 76 alin. (1) – (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care se ia în calcul la stabilirea plafonului lunar de 4.000 lei inclusiv, prevăzut la art.

LXXIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, nu se include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizația de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024” – se arată în proiectul de OUG.

Aceasta este soluția pe care Guvernul urmează să o aprobe, în urma plângerilor formulate de antreprenorii IMM, care au semnalat riscul ca unii angajați să rămână fără bonuri de masă din cauza depășirii pragului actual de 4.000 de lei – salariu plus beneficii extrasalariale – odată cu majorarea salariului minim la 3.700 de lei brut, de la 1 iulie 2024.

Statul a decis majorarea salariului minim pe economie de la 3.300 de lei la 3.700 de lei brut, începând cu 1 iulie 2024, aplicabilă și în firmele private. Totodată, suma din salariul minim brut neimpozitată a crescut de la 200 la 300 de lei.

Cu toate acestea, scutirea de taxe se aplică doar remunerațiilor care nu depășesc pragul de 4.000 de lei, inclusiv beneficiile extrasalariale (precum bonurile de masă). Statul „a uitat” să ajusteze și acest prag odată cu creșterea salariului minim, iar acum patronii IMM cer majorarea acestuia cu 400 de lei.

Pentru a rezolva această problemă, patronii IMM au solicitat Guvernului să majoreze pragul de la 4.000 de lei la 4.400 de lei, până la care se acordă bonuri de masă și alte beneficii extrasalariale cu deduceri fiscale.