Proiect legislativ: Militarii și polițiștii nu mai au voie să facă acest lucru. Riscă până la 10 ani de închisoare

Publicat: 08 apr. 2025, 18:12, de Nitulescu Gabriel, în ACTUALITATE , ? cititori
Proiect legislativ: Militarii și polițiștii nu mai au voie să facă acest lucru. Riscă până la 10 ani de închisoare
Foto: cotidianul.ro

Deputatul USR Bogdan Rodeanu a inițiat un proiect de lege ce introduce sancțiuni penale pentru cadrele militare, soldații și gradații profesioniști, precum și pentru polițiștii din penitenciare care se implică în activități de mercenariat sau în misiuni de pază și protecție personală fără acordul autorităților române.

Inițiativa, ce introduce sancțiuni penale pentru militari, precum și pentru polițiștii din penitenciare vine în contextul unor cazuri recente care au relevat breșe în sistemul de securitate națională.

Cadrele active, interzise la activități private de securitate, fără aprobare

Proiectul de lege propune clarificarea și incriminarea explicită a participării personalului activ din structura de apărare, ordine publică și siguranță națională în acțiuni private de securitate sau mercenariat, în lipsa unei aprobări oficiale din partea statului. Conform documentului, participarea acestor militari va fi pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani și cu interzicerea anumitor drepturi.

„Participarea în orice formă (…) în activități de mercenariat sau de pace și protecție fără aprobarea autorităților române se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani”, se arată în propunerea legislativă, conform Agerpres.

Rodeanu: „Avem nevoie de un sistem mai sigur, fără breșe de integritate”

La prezentarea proiectului, deputatul Bogdan Rodeanu a declarat că „statul român trebuie să vizeze întregul sistem de apărare, ordine publică și siguranță națională”, nu doar prin modernizarea echipamentului sau buget, ci și prin eliminarea vulnerabilității cauzate de comportament și responsabilitateapersonalului aflat în activitate.

Potrivit acestuia, USR a lucrat la un pachet legislativ care include definirea legală a mercenariatului și introducerea în Legea siguranței publice. Ulterior, prevederile ar urma să fie transpuse în statutele profesionale ale militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special.

Cazuri concrete: misiuni ilegale în Congo

Rodeanu a oferit ca exemplu mai multe situații recente în care militari sau polițiști, aflați oficiale în concediu medical sau în concediu pentru creșterea copilului, au fost descoperiți în zone de conflict, precum Republica Congo, unde au activat în cadrul unor companii private de securitate.

„Statul român a fost pus în situația de a-i extrage de acolo împreună cu Ministerul Afacerilor Externe”, a explicat Rodeanu. El a subliniat că acești angajați și-au încălcat flagrant obligațiile, acționând în afara cadrului legal, în colaborare cu forțe militare străine și entități private.

Sancțiuni dure pentru cei care ocolesc legea

Proiectul prevede pedepse dure nu doar pentru cei care să participe direct la astfel de activități, ci și pentru cei care să colaboreze cu structura externă fără autorizație. Prin acest demers, USR dorește să descurajeze comportamentele care slăbesc capacitatea instituțională a României de a-și menține controlul asupra resurselor umane din domenii strategice.

Inițiativa legislativă va intra în dezbaterea comisiilor de specialitate din Parlament, urmând să fie supusă votului plenului în perioada următoare. Dacă va fi adoptat, proiectul va reprezenta o premieră în legislația românească, prin instituirea unor limite clare între activitatea militară și angajamentele private în zona de conflict sau de securitate internațională.