Proiect pentru calmarea fermierilor: se amână plata ratelor bancare cu un an de zile
Ministerul Agriculturii a pregătit un proiect de OUG care prevede ca toți fermierii care au suferit din cauza secetei pedologice să poată amâna, pentru un an de zile, plata ratelor bancare.
Un proiect de OUG propune stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter
temporar, destinate producătorilor agricoli, în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023, ceea ce permite soluționarea unor posibile stări litigioase între părți, datorate imposibilității îndeplinirii de către debitori a răspunderii contractuale către creditori.
Pe lângă recunoașterea secetei pedologice din anul 2023 ca fiind fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamități naturale în agricultură, proiectul de ordonanță de urgență are în vedere un moratoriu în contractele de credit sau leasing ale producătorilor agricoli, pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024, prin care se propune amânarea plății unor obligații contractuale ale debitorilor, respectiv ale producătorilor agricoli afectați de seceta pedologică, care pot solicita creditorilor suspendarea obligației de plată a creanțelor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente
împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor. Totodată, sunt cuprinse și normele procedurale prin care debitorii pot solicita și beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor.
Fermierii sunt foarte nemulțumiți
Apariția acestui proiect vine pe fondul protestelor fermierilor care se plâng de lipsa resurselor financiare. Ștefan Muscă, unul dintre cei mai vocali fermieri de la noi, a atras atenția asupra situației dificile în care se află exploatațiile agricole mici și mijlocii. Pentru a scăpa de datorii și de procese, mulți agricultori au renunțat la munca de o viață și au ajuns să-și predea singuri fermele.
Din păcate, după cum spune Ștefan Muscă, astfel de situații se înregistrează chiar în zone agricole cu potențial, cum este sud-estul țării, unde seceta le-a dat lovitura de grație fermierilor. Mai mult de atât, întârzierea plății subvențiilor și lipsa unor măsuri de sprijin din partea autorităților au grăbit falimentul multor exploatații agricole, pline de datorii către bănci și furnizorii de inputuri.
Documentele oficiale confirmă problemele fermierilor
Având în vedere contextul actual caracterizat de nivelul prețurilor resurselor materiale necesare în agricultură (combustibili, semințe, pesticide, îngrășăminte), efectele resimțite în sectorul agricol urmare războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, în luna februarie a anului 2022, precum și impactul creat de manifestarea fenomenului de secetă pedologică, respectiv imposibilitatea totală sau parțială de recoltare a culturilor / plantațiilor anului 2023, luând în considerare sezonalitatea activității agricole și domeniul vital pe care îl reprezintă agricultura pentru economie și populație, producătorii agricoli se confruntă cu o lipsă de lichidități care afectează economia prin diminuarea sau chiar lipsa veniturilor, se arată în nota de fundamentare a proiectului amintit, confirmând astfel problemele fermierilor.
Toate acestea riscă să genereze efecte sociale, datorate restrângerii activităților și desfacerii contractelor de muncă în domeniu, poate conduce la blocaje economice și financiare cu efecte asupra circulației monetare și a băncilor, dar mai ales are efecte directe asupra industriei alimentare românești, producătorii agricoli afectați de secetă fiind în imposibilitatea achitării creditelor, a onorării contractelor de arendă, cu efecte asupra surselor de venit ale proprietarilor de teren agricol, a achitării ratelor scadente pentru finanțarea activităților curente în agricultură, a echipamentelor și utilajelor agricole, a terenurilor agricole și a spațiilor de depozitare.
Prin compromiterea totală sau parțială a culturilor ce se recoltează și neîncasarea sumelor aferente acestor producții, este periclitată înființarea noilor culturi de către fermieri, tocmai de aceea, pentru aceștia este necesară prelungirea maturității finanțărilor și suspendarea plății obligațiilor prevăzute în contractele de credit, respectiv leasing, încheiate cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare, cu o perioadă până la data de 31 decembrie 2024.