Proiectele europene anti – Covid 19, transformate în proiecte ce susțin energia verde

Publicat: 10 mart. 2022, 17:44, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Proiectele europene anti - Covid 19, transformate în proiecte ce susțin energia verde
Panouri fotovoltaice

Actualul context pandemic, de diminuare a agresivității și a răspândirii Covid 19, ar trebui să conducă și la reconfigurarea unor proiecte destinate combaterii lui. În prezent, sunt în derulare ori urmează a fi finanțate sute de astfel de situații, cu un buget total ce depășește o sută de milioane de euro.

În prezent, deși s-a ridicat starea de alertă și s-au introdus multiple măsuri de relaxare, sunt în plină derulare contracte de achiziție a unor materiale de protecție ce nu se pliază pe realitatea actuală.

În octombrie 2020, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene anunța că 85 milioane euro, fonduri europene, se vor îndrepta către școlile și universitățile din România pentru echipamente de protecție și containere sanitare mobile.

Acestea urmau să fie dotate cu echipamente de protecție medicală/ dispozitive medicale și dezinfectanți, precum și containere sanitare mobile.

Doar în luna februarie a acestui an, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), a asigurat semnarea a 160 contracte de finanțare cu o valoare totală de aproximativ 650 milioane lei.

Este vorba de proiecte care vizează cu precădere măsuri de sprijin pentru combaterea pandemiei în școli și spitale, dar și îmbunătățirea eficienței energetice sau dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare. 

Sunt proiecte în mod evident destinate reducerii impactului noului coronavirus, cum ar fi, de exemplu, „Stop Covid”, accesat de Liceul Tehnologic Municipiul Drăgășani, județul Vâlcea, în valoarea totală: 1.433.809 lei; „Dotarea cu echipamente de protecție igienico-sanitară a instituțiilor de învățământ” în Comuna Nadeș, județul Mureș (169.686 lei) sau „Dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecție medicală” din comuna Bran, județul Brașov (897.069 lei).

Pentru a nu ne trezi cu instituții publice care au stocuri de măști sau dezinfectanți ce nu se mai justifică în noul context, se impune o modificare legislativă urgentă, care să le permită celor care au primit deja aprobare pentru achiziția de materiale de combatere Covid 19 să opereze anumite modificări”, susține deputatul liberal Onuț Atanasiu.

În opinia parlamentarului, o soluție ar fi cumpărarea, din bugetul respectiv, de dispozitive care să genereze energie verde. Măsura ar avea un impact benefic atât în cazul instituțiilor, care ar diminua costurile la acest capitol, cât și a sistemului energetic național, care ar importa mai puțină energie, sporindu-și independența.