Proiectil descoperit de un culegător de ciuperci într-o pădure din Botoșani

Publicat: 05 apr. 2025, 22:58, de Evelin Ceciu, în NECONVENTIONAL , ? cititori
Proiectil descoperit de un culegător de ciuperci într-o pădure din Botoșani
Proiectil recuperat din pădure, după ce a fost descoperit de un culegător de ciuperci / Foto: ISU Botoșani / Agerpres

Un proiectil rămas neexplodat din timpul războaielor mondiale a fost descoperit, sâmbătă, într-o pădure din localitatea Băiceni. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, citați de Agerpres.

Potrivit acestora, muniția a fost găsită de un bărbat care era la cules de ciuperci. Realizând pericolul, acesta a chemat în sprijin pirotehnicienii ISU.

„Echipa pirotehnică a constatat faptul că este vorba de un proiectil perforant trasor, calibrul 57 mm, în perfectă stare de funcționare și care putea exploda la orice atingere mecanică”, au precizat oficialii ISU Botoșani.

Elementul de muniție a fost ridicat și transportat în poligonul militar de la Copălău, în vederea distrugerii.

Un specialist în arme și muniții a menționat însă pentru PUTEREA că elementul de muniție găsit nu e periculos.

„Nu are exploziv, ca un proiectil exploziv, ci se bazează pe forța de impact și penetrare. ”

Așadar,

  • poate străpunge un blindaj ușor sau mediu, în funcție de distanță și material;

  • este util și împotriva avioanelor, elicopterelor sau dronelor, dacă e tras dintr-un tun antiaerian.
    Trasorul permite corectarea focului în timp real, mai ales în rafale.

Cu alte cuvinte, nu există riscul să-ți explodeze în mână, a precizat militarul.

Blindajul poate fi străpuns de un proiectil perforant

  • Proiectil perforant – înseamnă că are un vârf dur (de obicei, din oțel sau tungsten). Acesta poate străpunge blindajul tancurilor, vehiculelor sau structurilor fortificate.

  • Trasor – în spatele proiectilului este un amestec pirotehnic care se aprinde la tragere și creează o dâră luminoasă vizibilă (uneori colorată). Artileriștii sau mitraliorii pot să vadă traiectoria glonțului și să corecteze linia de ochire în timp real.

Un proiectil mai mare, găsit în aceeași zi la Mihăilești, în Giurgiu

„În timp ce efectua lucrări de construcție în gospodărie, un giurgiuvean a găsit un proiectil. S-a întâmplat, sâmbătă, în localitatea Mihăilești. Bărbatul a cerut ajutorul autorităților. La fața locului s-au deplasat pirotehnicienii și un echipaj de Poliție”, anunță ISU Giurgiu, citat de Mediafax.

Specialiștii ISU au constatat faptul că era vorba despre un proiectil exploziv, de calibrul 75 mm. Acesta a fost ridicat și transportat în siguranţă, urmând să fie distrus.

„Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare. În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente. Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii. Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată”, se arată în finalul comunicatului.