Proiectul de lege privind societățile pentru investiții imobiliare aşteaptă votul decisiv al deputaţilor
Propunerea legislativă de reglementare în România a societăților pentru investiții imobiliare, cunoscute la nivel internațional și local drept REIT, care a trecut anul acesta de votul senatorilor, aşteaptă votul decisiv al deputaţilor, pentru a intra în vigoare.
Propunerea a fost inițiată de deputaţii PNL Diana Morar, Gabriel Andronache şi Sebastian Burduja.
Practic, REIT-urile democratizează investiţiile în imobiliare
- Legislația REIT este adoptată, în prezent, în 41 de țări din lume. În România, inițiativa legislativă care reglementează REIT-urile a trecut de votul Senatului.
- Ungaria, Mexic, Germania, Franța, Marea Britanie sunt doar câteva țări unde legiferarea funcționării REIT-urilor a adus rezultate vizibile în numărul de IPO-uri și mai mulți investitori.
- Piețele care au implementat REIT-uri au înregistrat creșteri semnificative ale investițiilor imobiliare și ale numărului de oferte publice (IPO).
- În decembrie 2022, existau 893 de REIT-uri listate la nivel global, cu o capitalizare bursieră totală de 1,9 trilioane de dolari, o creștere semnificativă față de cele 120 de REIT-uri listate în două țări în 1990.
Piața imobiliară românească este subreprezentată pe piața locală de capital, în ciuda unui aport semnificativ la PIB-ul României, de 7,2% în 2023.
Legiferarea REIT-urilor (Real Estate Investment Trusts), societăți pentru investiții imobiliare, ar facilita atragerea de capital pentru jucătorii din industria imobiliară și ar asigura o mai bună reprezentare a sectorului la bursă, conform unei analize realizate la nivel regional și global de o echipa de cercetători angajată de Meta Estate Trust.
Meta Estate Trust este o companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar din România și acționează ca un portal între piața imobiliară și piața de capital.
Principalele avantaje principale ale companiilor REIT lichiditate crescută, costuri de tranzacționare reduse în comparație cu tranzacțiile imobiliare directe, transparență, accesibilitate și protecție împotriva inflației.
„REIT-urile sunt modalitatea prin care românii pot investi în sectorul imobiliar plătind costul unei acțiuni listate la bursă. Sunt astfel liantul dintre piața de capital și piața imobiliară. Acum 3 ani, alături de restul fondatorilor Meta Estate Trust, ne-am propus să democratizăm investițiile în imobiliare”, a declarat Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust.
Cum funcționează REIT-urile?
Pe scurt, REIT-urile (sau societățile de investiții imobiliare) sunt companii listate care dețin și operează întregi portofolii imobiliare cu singurul scop de a distribui 90% din randamentele generate către acționarii acestora.
Aceste companii au trei caracteristici foarte importante:
- Model investițional particular: aceste companii sunt în business-ul de a deține portofolii imobiliare și de a le opera pentru generarea de venituri recurente;
- Legislație specială: un REIT este în adevăratul sens al cuvântului un REIT doar atunci când are o legislație particulară care reglementează modul de funcționare. Scopul principal este ca un întreg portofoliu imobiliar să se comporte ca deținerea directă a unui activ imobiliar. În acest sens, în toate jurisdicțiile, aceste companii sunt obligate să distribuie aproape tot profitul sub formă de dividende.
- Anvergură considerabilă: aceste vehicule ajung să livreze maximul de valoare doar atunci când dimensiunea portofoliilor și a structurii de capital este suficient de extinsă pentru a exploata la maxim economiile de scară.
Astfel românii au posibilitatea ca, în loc să cumpere un apartament în scop de investiție, să achiziționeze REIT-uri, acțiuni listate la bursă, prin care au expunere la o serie de active imobiliare deținute și administrate profesionist de respectivul REIT.