Proiectul de recalculare a pensiilor scoate polițiștii și militarii în stradă
Nemulţumiţi de modul în care Guvernul intenţionează să recalculeze pensile de serviciu ale angajaţilor şi pensionarilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) anunță ample proteste în București.
Într-un apel adresat militarilor, preşedintele SCMD, col.(r) dr. Mircea Dogaru acuză guvernele care s-au succedat la conducerea României de distrugerea tuturor structurile interne de apărare şi ordine publică prin “reorganizare”, fapt care a condus la “reducerea efectivelor Armatei de la 326.000 la 78.000 (real 52.500) de persoane, a industriei de Aparare de la 246.000 de specialiști militari şi civili la sub 5.000, iar la Interne a generat un deficit de 20.000 de cadre”.
Oficialul SCMD susţine că militarii sunt discriminaţi indiferent de culoarea politica a Guvernului, de 14 ani, prin neaplicarea în sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională a legilor salarizării şi a celor ale pensiilor militare de stat, în forma promulgată şi prin permanenta reducere a pensiilor, prin OUG-uri, până la cota de avarie. “În plus, suntem discriminaţi prin îngheţarea pensiilor ciuntite, hotărâtă încă din 2017 şi prin refuzul de aliniere a noastră nu la inflaţia reală, ci la rata inflaţiei, măcar cu procentele false, atribuite civililor. Când civilii primesc 10%, noi primim 2.6% Când civilii primesc 15%, noi primim 5.1%. Magistrații, care si-au obţinut drepturile prin lege civilă (Legea nr. 203/2004), proclamându-se identici juridic, prin riscuri si privaţiuni, cu noi nu sunt atinşi, dar noi suntem discriminaţi cu OUG-uri declarate constituționale chiar dacă fac praf legi organice”, susţine Mircea Dogaru.
Acesta arată că structurile de apărare, ordine publică şi securitate naţională au fost şi încã mai sunt “cobaii tuturor experimentelor”, în condiţiile în care, “prin Tratatul de aderare, guvernele şi-au luat angajamentul salarizării tuturor celor în activitate şi stabilirii soldei de rezervist la proporțiile general admise în statele membre, în sensul ca pensia sa fie 75-80% din total venitului brut, BRUT şi nu 65% din 85% din câteva elemente ale venitului brut impozabil, cu datoria către stat a angajatorului aruncată în cârca angajatului prin OUG nr. 114/2018”. Militarii acuză că prin actualul proiect de recalculare a pensiilor militarilor aceștia sunt “amenințați cu o nouă reducere la 45% a pensiei cuvenite, prin reducerea la doar 20% a sporurilor care au constituit baza salarizării”.
Președintele SCMD a arătat că “neaplicarea legilor salarizării a adus un deficit de 40% luptători şi la Armată şi la Interne, pentru ca nici un tânăr nu e atât de tâmpit încât să-şi rişte viaţa sau să şi-o trăiască la ordin pentru salariul minim pe economie şi pentru o pensie brută al cărei cuantum se situează între 484 si 3.000 de lei”.