Proiectul imobiliar din București pentru care s-a dat o șpagă de 70.000 de EURO

Publicat: 05 iul. 2024, 07:01, de Vlad Stefan Orjan, în Imobiliare , ? cititori
Proiectul imobiliar din București pentru care s-a dat o șpagă de 70.000 de EURO

Un proiect imobiliar controversat din București, care presupune construirea unui turn de 15 etaje lângă Casa Presei, este în centrul unei anchete de corupție. Procurorii DNA au descoperit o șpagă de 70.000 de euro oferită pentru obținerea avizelor necesare. Proiectul, inițiat de firma SC PRIME EQUITY SRL(deținută de omul de afaceri israelian – Shalit Oriel), vizează construirea unui bloc-turn pe o bucată de teren verde de 1905 mp, situat la doar 15 metri de clădirea istorică a Casei Presei.

Investitorul privat intenționează să construiască un turn de 60 de metri înălțime, care va adăposti locuințe și funcțiuni complementare. Terenul a fost obținut prin licitație și se află în imediata apropiere a unor monumente istorice, cum ar fi Parcul Herăstrău și Vila Minovici. Deși Casa Presei nu este încă un monument istoric, aceasta ar putea primi acest statut în viitor.

Proiectul imobiliar din București pentru care s-a dat o șpagă de 70.000 de EURO

Planurile au fost prezentate în urmă cu doi ani la Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului de pe lângă Primăria Capitalei. Membrii comisiei au cerut avize de la Autoritatea Aeronautică și de la Ministerul Culturii, din cauza proximității față de monumentele istorice și a faptului că terenul figurează în registrul spațiilor verzi. Proiectul a fost criticat intens de către comisie.

Ancheta DNA

SPAGA BLOCURI

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a intervenit pentru a opri o șpagă substanțială destinată conducerii Autorității Aeronautice Civile Române (AACR). Omul de afaceri Cezar Verziu a fost reținut în flagrant delict după ce a primit suma de 70.000 de euro, bani care ar fi trebuit să faciliteze obținerea avizului necesar pentru construcția turnului.

Potrivit DNA, Verziu a fost acuzat de trafic de influență în formă continuată. Tribunalul București urmează să decidă astăzi asupra propunerii de arestare preventivă pentru 30 de zile. Ancheta a relevat că, inițial, Verziu a cerut 33.500 de euro pentru intervenția sa, sumă care a crescut ulterior la 70.000 de euro, primită pe 3 iulie 2024, moment în care DNA a intervenit pentru constatarea infracțiunii.

Corupția în sectorul aviației și al construcțiilor

Autoritatea Aeronautică Civilă Română, condusă din 2021 de Nicolae Stoica, a fost acuzată în repetate rânduri de funcționare pe baza șpăgilor pentru emiterea avizelor de construcție în București. DNA confirmă că Verziu și-a folosit influența asupra unor persoane din conducerea AACR pentru a facilita emiterea avizelor necesare.

Acesta este un nou caz în seria de intervenții DNA menite să combată corupția din sectorul construcțiilor și să asigure respectarea legii în procesul de autorizare a construcțiilor în capitală.