Proiectul legii 5G intră în plenul Senatului pentru votul final
Proiectul de lege iniţiat de Guvern privind măsurile referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G a trecut vineri, 4 iunie 2021, de Comisiile juridică, economică, de apărare și comunicații a Senatului.
Acum va intra pentru dezbatere în plenul Senatului, unde se dă votul final, Senatul fiind și cameră decizională. Dacă va primi un vot favorabil din partea senatorilor, legea va fi trimisă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Președintele Comisiei Juridice din Senat, Iulia Scântei, care a condus ședința de vineri a declarat că raportul a primit preponderent voturi pozitive, cu excepția senatorilor de la AUR, care au votat împotrivă.
Legea are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G – reţele 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.
Proiectul legii 5G a fost însă amendat de senatori. Principalele modificări se referă la prelungirea de la 5 la 7 ani a perioadei de utilizare a echipamentelor și tehnologiilor de la un furnizor neautorizat.
Art. 7, alientaul 2 arată că „În situaţia retragerii autorizării potrivit alin. (1), tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, pot fi utilizate pentru o perioadă de 7 ani de la data retragerii autorizării, cu excepția celor din nucleul rețelei, care pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani.”
De asemenea, articolul 10 spune că „Tehnologiile, echipamentele și programele software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, ai căror producători nu obțin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de 7 ani, cu excepția celor din nucleul rețelei, care pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani, perioade ce se calculează de la data intrării în vigoare a prezentei legi.”