Proiectul ”Orașul de 15 minute” a trecut de un prim obstacol! Deputații au ultimul cuvânt
Proiectul de lege pentru implementarea „Orașului de 15 minute” în România a trecut de Senat și se află în Camera Deputaților.
Conceptul „orașul sfertului de oră” a fost inventat de Carlos Moreno, urbanist și profesor la Sorbona, în urmă cu mai bine de 10 ani. Pe scurt, înseamnă să ai la maximum 15 minute de casă, cu bicicleta sau pe jos, tot ce ai nevoie – școli, grădinițe, spital, parc, magazine, spații culturale, sală de sport, restaurante – astfel încât să nu mai fie nevoie să petreci ore în trafic pentru a avea acces la aceste facilități.
Mai multe orașe – între care Paris, Roma, Buenos Aires – aplică deja aceste principii. La începutul anului au apărut însă mai multe teorii, promovate inclusiv de persoane publice pe rețele de socializare, că s-ar dori închiderea oamenilor în cartiere și limitarea deplasărilor – „orașe pușcării”. Teoria a ajuns și în România, promovată acum și de AUR.
Implementarea „orașului de 15 minute” este prevăzută în proiectul de Lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, PLX 418/2023, inițiativă care a trecut deja de Senat și este în Camera Deputaților, for decizional unde a luat deja patru avize din Comisie, din cele 12 necesare pentru adoptare.
Prevederea apare la Articolul 46 Reglementările Urbanistice reglementate prin PUG, punctul f) , pagina 29 din 280 a formei adoptate de Senat, unde se arată că:
Alineatul 1. “PUG cuprinde reglementări urbanistice, obligatorii la nivelul întregii unități administrative – teritoriale(UAT-uri, localități în sens extins – n.r.), cu privire la:
…..
f) prevederi concrete privind diminuarea timpului și a distanței de navetă pentru populația din zonele funcționale, prin implementarea conceptului “oraș de 15 minute”, obținând opțiuni de transport durabil”.
Legea Plx 418/2023 are deja patru avize favorabile de la diverse Comisii din Camera Deputaților, anume Relația cu UNESCO, Apărare și Ordine Publică, Învățământ și Muncă și Protecție Socială.