Proiectul privind pensiile magistraţilor, modificat în Camera Deputaţilor
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/05/Camera-Deputatilor.jpg)
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a modificat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraților, după ce inițial îi oferise un raport de adoptare în forma propusă de liderii coaliției de guvernare.
Pensiile magistraţilor, modificate
Schimbările vizează, în principal, vârsta de pensionare și modul de calcul al pensiilor de serviciu pentru magistrați.
Cea mai importantă modificare constă în eliminarea tabelelor de eșalonare care stabileau creșterea graduală a vârstei de pensionare până în anul 2045. Astfel, magistrații vor ieși la pensie direct la împlinirea vârstei standard de 65 de ani, începând cu 1 ianuarie 2026.
„Există și dezbaterea decizională în Senat, acolo unde colegii noștri mai înțelepți ca noi vor reuși să rezolve problema și să facă o eșalonare potrivită”, a declarat Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru muncă, citat de Agerpres.
Modificări și la calculul pensiei
Totodată, comisia a acceptat un amendament propus de USR, care redefinește modul de calcul al pensiei de serviciu pentru magistrați. Conform noii formule, pensia va fi de 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor din ultimele 48 de luni de activitate. Cuantumul net al pensiei nu va putea depăși venitul net din ultima lună de muncă.
Această prevedere se aplică judecătorilor, procurorilor, membrilor Curții Constituționale, magistraților-asistenți și personalului de specialitate juridică, cu condiția unei vechimi de cel puțin 25 de ani în funcții specifice.
Urmează votul în plen
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și votat în plenul Camerei Deputaților. După adoptare, decizia finală va aparține Senatului, forul decizional în această speță.
„Există și dezbaterea decizională în Senat, acolo unde colegii noștri mai înțelepți ca noi vor reuși să rezolve problema și să facă o eșalonare potrivită“, a precizat Solomon.
Reforma vine în contextul presiunilor interne și europene privind sustenabilitatea sistemului de pensii speciale și echitatea între categoriile profesionale.