Imagini cu panouri cu mesajul „Alaska e a noastră!” au fost postate pe Twitter:
Statele Unite au cumpărat Alaska, de la Rusia, în martie 1867, pentru suma de 7,2 milioane de dolari.
Viaceslav Volodin, președintele camerei inferioare a parlamentului rus, a amenințat că țara sa ar putea revendica Alaska, în replică la sancțiunile americane. Presa deja se întreabă ce se află însă în spatele acestei declarații, dacă este vorba despre simplă propagandă, sau nu.
Volodin a reaminti că vicepreședintele Dumei, Piotr Tolstoi (stră-stră-nepotul lui Lev Tolstoi) a propus organizarea unui referendum în Alaska privind revenirea acesteia la Rusia, după modelul din Crimeea. Și alți politicieni ruși sunt de această părere.
Rusia (practic, imperiul țarist), a vândut Alaska Statelor Unite în 1867, pentru 7,2 milioane de dolari. Însă conceptul de ”lume rusească” care a devenit ideologia oficială a Kremlinului, este folosit în acest context de politicienii de la Moscova.
El a fost elaborat de diverși ideologi naționaliști – dintre care cel mai cunoscut este Aleksandr Dugin – la sfârșitul anilor ’90, și preluat apoi în discursul oficial. Conceptul de ”Lume rusească” (”Ruskii mir”) susține că limitele intereselor legitime ale Rusiei nu ar fi granițele țării, ci practic s-ar extinde oriunde există o minoritate de ”vorbitori de limbă rusă”. Acest lucru implică și că forțele Kremlinului pot interveni dacă într-un alt stat minoritatea rusofonă poate fi considerată oprimată.
Ideea că în Alaska există o minoritate rusească ”americanizată forțat” datează dinaintea invadării Ucrainei. Astfel de revendicări apar constant în discursul naționalist rusesc.
Istoricul Andrei Znamenski consideră că originile acestor revendicări sunt chiar mai vechi, datând din timpul Războiului Rece, când erau folosite de regimul sovietic pentru a întreține propaganda anti-americană.
Imagini cu panouri cu mesajul „Alaska e a noastră!” au fost postate pe Twitter:
Statele Unite au cumpărat Alaska, de la Rusia, în martie 1867, pentru suma de 7,2 milioane de dolari.