Propunere legislativă: Interdicția de a șofa pentru consumatorii de droguri care scapă de urmărirea penală

Publicat: 19 iun. 2024, 21:44, de Cristina Cohuț, în Justitie , ? cititori
Propunere legislativă: Interdicția de a șofa pentru consumatorii de droguri care scapă de urmărirea penală
Mare atenție, soferi! Legea care te poate lsa 10 ani fara permis a fost adoptata de Parlament

Inspecția Judiciară propune introducerea unei noi prevederi în legislația penală prin care șoferii depistați sub influența drogurilor la volan, și care scapă de urmărirea penală pentru deținerea de substanțe interzise, să nu mai poată conduce, decizie ce ar urma să fie luată de către procurorul care a dispus renunțarea la urmărirea penală.

Potrivit unui raport elaborat de Inspecția Judiciară, care analizează activitatea parchetelor și instanțelor prin prisma infracțiunilor comise sub influența substanțelor interzise, se propune „analiza necesității formulării unor propuneri legislative” în acest domeniu al infracționalității, conform News.ro.

Printre măsurile propuse spre analiză se numără extinderea categoriilor de infracțiuni pentru care nu se poate suspenda executarea pedepsei sub supraveghere, precum și posibilitatea ca procurorul să poată impune interdicția de a conduce anumite categorii de vehicule în anumite circumstanțe.

Raportul Inspecției Judiciare, care a examinat cazuri de infracțiuni legate de consumul de substanțe interzise în ultimii aproape trei ani și jumătate, evidențiază că au fost înregistrate peste 6.500 de astfel de infracțiuni, dintre care câteva mii au ajuns în instanța de judecată.

Interdicție stabilită de către procuror

Inspecția Judiciară a constatat, în urma analizei dosarelor cu infracțiuni similare, că pentru 57 de persoane urmărite penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive au fost luate decizii și pentru infracțiuni legate de regimul drogurilor. În 29 de cazuri, s-a renunțat la urmărirea penală pentru deținerea de droguri de risc sau mare risc în vederea consumului propriu, soluțiile fiind confirmate de judecătorii de cameră preliminară.

„Este de remarcat faptul că o parte din persoanele cu privire la care procurorul a dispus soluţia de renunţare la urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri, în vederea consumului propriu, au fost identificate de organele de constatare în trafic, conducând autoturisme”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare.

În această speță, Inspecţia Judiciară a propus spre analiză o prevedere legislativă de „modificarea conţinutului obligaţiilor instituite în cazul dispunerii soluţiei de renunţare la urmărirea penală – art. 318 alin. (6) din Codul de procedură penală, în sensul inserării uneia noi, şi anume: «să nu conducă anumite vehicule stabilite de procuror»”.

Mai mult, Inspecția Judiciară propune analizarea ideii de extindere a categoriei de infracțiuni pentru care suspendarea executării pedepsei sub supraveghere nu poate fi dispusă, „şi la alte categorii de infracţiuni, având în vedere paleta largă de infracţiuni grave ce s-a constatat că au fost săvârşite pe fondul consumului de substanţe interzise”.

Totodată, a fost propusă spre analiză şi „completarea O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Regulamentului de punere în aplicare a acesteia cu dispoziţii privind modalitatea de punere în executare a obligaţiei de a nu conduce anumite vehicule stabilite de instanţă pe durata termenului de supraveghere în cazul amânării aplicării pedepsei, având în vedere faptul că, deşi în cuprinsul art. 86 alin. (2) din Codul penal se prevede că supravegherea acestei obligaţii se realizează de organele abilitate (care vor sesiza serviciul de probaţiune cu privire la orice încălcare a acesteia), în O.U.G. nr. 195/2002 sau în Regulamentul de aplicare a acesteia nu se regăseşte nicio reglementare a modalităţii de realizare a acestei supravegheri, omisiune care face ineficientă măsura dispusă”.