Propunere: Toate unitățile de învățământ vor avea asistenți sociali școlari. De când s-ar putea aplica decizia
O propunere legislativă, ce prevede angajarea unor asistenți sociali școlari, a fost avizată marți de Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților.
Conform noilor prevederi, un asistent social va deservi un număr de cel mult 800 copii și va fi angajat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE).
În anul școlar 2018 – 2019 erau 1.535 de școli „defavorizate” (37%), în creștere față de anul școlar 2017 – 2018 când erau 1.169 dintre școli (27%). Această situație favorizează părăsirea timpurie a școlii, care a atins o rată îngrijorătoare în mediul rural (26,6%) față de 17,4% în orașe și suburbii și de 6,2% în municipii.
„În prezent, peste 37% dintre copii și tineri cu vârstă până în 24 de ani sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială. În acest context, prezența unor asistenți sociali ar putea diminua abandonul școlar”, susține deputatul liberal Onuț Atanasiu, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților.
Pentru funcția de asistent social este necesară absolvirea unei instituții de învățământ superior de profil, de lungă sau de scurtă durată, cu examen de licență ori de absolvire.
Dacă va fi adoptată, legea ar urma să fie aplicabilă din anul școlar 2023-2024.