Propuneri pentru depășirea penuriei de medicamente, în special de antibiotice și insulină, în UE
Belgia a propus țărilor Uniunii Europene să facă schimb de medicamente, pentru a depăși actuala penurie, a anunțat ministrul Sănătății Frank Vandenbroucke într-o emisiune la Ochtend la Radio 1.De asemenea, ministrul belgian al Sănătății a cerut ca Uniunea Europeană să producă mai multe medicamente, transmite presa belgiană.
În prezent, numeroase țări europene se confruntă cu lipsa unor medicamente, în special antibiotice sau insulină. Propunerea Belgiei vizează depășirea acestei situații facând apel la o mai mare solidaritate între țări, pe bază de volutariat. Astfel, țările aflate în această situație să poată conta pe solidaritatea din partea unor țări, care au un stoc important de medicamente.
Este vorba despre una din cele trei propuneri făcute de Belgia privitoare la aprovizionarea cu medicamente. Potrivit ministrului Vandenbroucke, textul are susținerea a 18 țări membre UE, printre care Germania, Franța, Țările de Jos.
”Este responsabilitatea noastră de a garanta continuitatea tratamentului cu medicamente adesea de importanță vitală. Este motivul pentru care luăm măsuri la nivel european în așa fel încât să putem acționa mai rapid în cazul amenințării cu lipsa unui medicament”, a explicat ministrul belgian al Sănătății.
A doua propunere vizează depășirea treptată a dependenței de țările din exteriorul Uniunii Europene, în special de China și India. ”Vrem ca UE să se asigure cu suficiente materii prime esențiale pentru aceste medicamente, care să fie produse aici, spune ministrul Vandenbroucke. El a adăugat că, în privința medicamentelor, Europa a devenit prea dependentă de un mic număr de companii, dintr-un număr mic de țări.
De asemenea, ministrul Vandenbroucke propune elaborarea unei liste europene cu medicamentele cruciale, în principal cele care fac obiectul penuriilor repetate, cu scopul de a controla mai bine aprovizionarea cu acestea.