„Protecția Consumatorului” controlează magazinele de bijuterii. „Comorile” confiscate ajung la Trezorerie
În această perioadă, comisarii de la „Protecția Consumatorului” derulează o campanie de controale tematice la magazinele de bijuterii pentru constatarea eventualelor nereguli în comercializarea bijuteriilor din aur, argint și pietre prețioase.
Interesul comisarilor de la „Protecția Consumatorului” pentru respectarea legii în domeniul comerțului cu bijuterii este impus și prin faptul că, spre deosebire de toate celelalte produse pe care le cumpărăm în mod frecvent, piața bijuteriilor presupune prețuri substanțiale și proporțional cu prețurile acestor obiecte de lux, și prejudiciile ce pot apărea prin nerespectarea legii sunt cu mult mai mari.
La un control efectuat la magazinul de bijuterii „Ianistef”, din „Țiglina 1”, principalul vad comercial al orașului, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) din Galați a aplicat amenzi în valoare de 5.000 de lei și a confiscat 775 grame de bijuterii de argint, pe care le-au depus la Trezoreria Galați, în vederea valorificării.
„Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Galaţi au aplicat o amendă contravențională, în valoare de 5.000 lei și două avertismente aplicate pe legea prevenției. A fost dispusă confiscarea bijuteriilor din argint în cantitate totală de 775 grame și depunerea acestora la Trezoreria Galați în vederea valorificării.
Abaterile constatate în timpul controlului, au fost comercializarea bijuteriilor din argint fără a avea autorizație emisă de ANPC, precum și comercializarea unor produse de marochinărie fără elemente de identificare și caracterizare, fără informarea consumatorilor privind materialul din care sunt fabricate, modalitatea de curățare și întreținere etc”, se spune în comunicatul CJPC Galați.
Referirile la sancționarea administratorului magazinului de către „Protecția Consumatorului” și în legătură cu modul în care erau comercializate la acest magazin și „produse de marochinărie” sunt justificate printr-una din regulile prevăzute de Ghidul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), conform căreia „piața produselor din metale prețioase și pietre prețioase este constituită nu numai din bijuterii, aceasta extinzându-se și asupra unor obiecte de artă sau obiecte de lux atunci când acestea dețin părți componente sau sunt realizate din acest tip de material”.
Comisarii de la „Protecția Consumatorului” atrag atenția tuturor operatorilor economici că orice operațiune cu metale prețioase nu se poate desfășura decât după obținerea unei autorizații emise de ANPC.