Protest la Spitalul de Urgență Galați. Angajaţii TESA cer respectarea grilei de mărire a salariilor din Legea 153
Câteva zeci de angajaţi din compartimentele tehnico—administrative de la Spitalului Clinic Judeţean de Urgență Galaţi, de la infirmiere și brancardieri sau muncitori la ingineri sau contabili și juriști, au întrerupt lucrul și au protestat în curtea spitalului, nemulțumiți că nu le-au fost majorate salariile așa cum prevede Legea nr 153 din 2017, referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Protestarii susțin că nu fac față valului de scumpiri din ultimele luni, iar o mărire a salariilor este justificată și de faptul că de la începutul pandemiei își aduc și ei contribuția la asistarea pacienților infectați cu coronavirus, în primul rând infirmierele și muncitorii care manipulează buteliile de oxigen sau asigură funcționarea instalațiilor fiind supuși aceleiași presiuni sub care lucrează întreg corpul medical în această perioadă. „Și personalul TESA a susţinut activitatea spitalului în pandemie. Noi lucrăm la instalaţia de oxigen, dar și manipulăm buteliile de oxigen și ne este și nouă foarte greu, mai ales de când a început pandemia. Salariile nu ni s-au mărit din 2017. Vrem să se aplice corect Legea 153, nu discriminatoriu, numai pentru unii angajaţi. Pentru personalul tehnic-administrativ această lege nu s-a aplicat deloc”, a explicat un muncitor. „Avem salarii foarte mici. Nu ne ajung banii de la un salariu la altul pentru traiul de zi cu zi, pentru că preţurile au crescut, salariile nu”, a adăugat o infirmieră.
Angajații TESA de la spitalul din Galați solicită aplicarea prevederilor Legii – Cadru nr 153 din 28 iunie 2017, referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în care la Anexa 2, „Familia ocupațională de funcții bugetare – Sănătate și Asistență Socială” sunt prevăzute și majorările salariale de care ar fi trebuit să beneficieze.
Protestul spontan de la spitalul din Galați a avut loc simultan cu protestul organizat în Piața Victoriei de Federația „Solidaritatea Sanitară”, ai cărei principale revendicări sunt plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toți lucrătorii din sănătate și raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază pentru toate categoriile de salariați și calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază.