Protest pentru românca închisă în China: Greva foamei la Ministerul Justiției și MAE

Publicat: 01 iul. 2024, 11:17, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Protest pentru românca închisă în China: Greva foamei la Ministerul Justiției și MAE

Românca Alina Apostol, închisă de șapte ani în China pentru fraudă bancară, se confruntă cu condiții inumane și starea ei de sănătate se deteriorează rapid. În semn de protest, Marius Balo, fost deținut în China, a intrat în greva foamei pentru a atrage atenția asupra situației Alinei și a cere autorităților române să faciliteze transferul ei în România. Deputatul Dumitru Viorel Focșa amenință, de asemenea, cu proteste și greva foamei la sediile Justiției și Afacerilor Externe.

Condiții dure în închisori din partea statului chinez

De peste șapte ani, părinții Alinei Apostol trăiesc un coșmar neîntrerupt, în timp ce fiica lor este închisă într-un penitenciar din China. Viața lor se împarte între drumurile la biserică și la autorități, sperând în zadar să-și aducă fiica acasă. Tatăl Alinei a povestit presei centrale despre calvarul prin care trece întreaga familie de când Alina a fost arestată.

Alina Apostol, în vârstă de 34 de ani, îndură condiții deosebit de dificile în închisoarea din provincia Fujian. Recent, ea le-a spus părinților la telefon că mâncarea este insuficientă și de slabă calitate, că muncește 12 ore pe zi în fabrica închisorii, confecționând mănuși, și că din cauza alimentației deficitare a început să-și piardă dinții.

Marius Balo: ”A rămas fără dinți în gură fata asta! E teroare! Știu foarte bine, că am fost închis acolo 6 ani!”

În încercarea de a atrage atenția autorităților române asupra situației Alinei, Marius Balo, un român care a petrecut opt ani într-o închisoare chineză, a intrat în greva foamei în luna noiembrie a anului trecut. Acum, Balo se află în a doua grevă a foamei, în speranța că Ministerul Justiției din România va face demersurile necesare pentru transferul Alinei în țară. Deși Curtea de Apel București a dispus transferul și a echivalat pedeapsa la 9 ani și 4 luni de închisoare conform legislației românești, autoritățile chineze nu au dat curs acestei decizii.

Interpelarea în Parlament pentru Alina Apostol

Ministerul Justiției din România a afirmat că negocierile directe cu autoritățile chineze sunt esențiale, iar achitarea sancțiunilor pecuniare de 56.000 de euro nu garantează transferul. Deputatul Dumitru Viorel Focșa, iritat de poziția ministerului, a anunțat proteste și greve la sediile Ministerului Justiției și al Afacerilor Externe, amenințând chiar că va intra el însuși în greva foamei.

Focșa a criticat dur atitudinea autorităților române, acuzându-le de incompetență și indiferență.

„Să umilești un om care-i în greva foamei? Rușine să vă fie!”, a declarat el.

Cazul Alinei Apostol, închisă pentru o fraudă bancară de 13 ani, este ignorat de premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului Nicolae Ciucă și ministrul Justiției Alina Gorghiu. Deși părinții Alinei au vândut apartamentul fetei pentru a strânge banii necesari plății amenzii, autoritățile nu au furnizat un cont bancar unde aceștia să fie transferați.

În concluzie, familia Alinei Apostol continuă să spere că autoritățile române vor interveni pentru a-i aduce fiica acasă, înainte ca aceasta să fie distrusă de condițiile dure din închisoarea chineză.