Protestele continuă în București. Câteva mii de oameni se află în Piața Victoriei
Mai multe sute de persoane au plecat în marş spre Piaţa Victoriei din Capitală, după ce iniţial s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a protesta împotriva măsurilor impuse de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19.
Acolo au făcut joncțiunea cu cei care au rămas să manifesteze în fața Guvernului, iar acum sunt cel puțin două mii de persoane în Piața Victoriei, conform relatărilor reporterilor aflați la fața locului.
Manifestanții nu poartă măști în marea lor majoritate și strigă împotriva restricțiilor. Noi ne-am puteam întreba „qui prodest” pentru că nici măcar manifestanții nu se așteaptă ca restricțiile să fie ridicate ca urmare a protestelor. Probabil partidul AUR, care încearcă să organizeze tot mai multe astfel de manifestații.
Problema este că manifestanții nu au revendicări, de genul „salvați HoReCa de la moarte”, care ar fi o cerere justificată. Nu, par a fi tineri, deranjați că nu pot petrece noaptea și sunt obligați să poarte mască.
La fel ca sindicaliștii de la metrou, manifestanții nu au revendicări palpabile, ci doar cer să nu mai fie restricții. Chiar ar fi interesant să fie întrebați ce vor în mod real să se întâmple, ar fi interesant ce ar răspunde.
Da, sunt mulți oameni afectați financiar grav de aceste restricții. Dar nu par să fie la protest. Vuvuzelele din Piața Victoriei, în care suflă oameni zâmbitori, nu reprezintă categoria celor care se tem că nu vor mai avea mâine ce să pună pe masă.
E păcat că sunt categorii de oameni, în principal cei aflați în linia întâi, jigniți de proteste și, mai ales, de declarații. Mulți dintre „protestatari” spun că nu pot sta 4-5 ore cu masca pe față pentru că este inuman și se îmbolnăvesc.
Dar nu se uită la cum lucrează zeci de mii de medici, asistenți, infirmieri și alte categorii implicate direct în lupta împotriva COVID-19 care stau 10-12 ore cu mască și costum de protecție. E păcat să ne batem joc de munca și de efortul lor.