Protestele fermierilor au ajuns la Schengen. „Reguli egale pentru toţi agricultorii europeni”
Miercuri, a fost o nouă zi de proteste pentru fermierii din Europa, din Grecia, Bulgaria, până în Spania și Luxemburg. Agricultorii și-au strigat nemulțumirile față de noile politici cu privire la mediu susținute de autoritățile de la Bruxelles, dar și față de concurența mărfurilor ucrainene sau față de tratatul MERCOSUR.
Fermierii germani, belgieni, francezi şi luxemburghezi au ocupat, miercuri, cu tractoarele un pod care leagă Germania de Luxemburg şi au organizat în oraşul Schengen o conferinţă de presă. De aici, au transmis Bruxelles-ului nemulţumirile lor comune.
Circa 200 de tractoare au blocat podul peste râul Mosela către orele prânzului. „Noi, tinerii agricultori, din Belgia, Franţa, Germania şi Luxemburg, suntem astăzi aici pentru revendicări europene”, a declarat un reprezentant al protestatarilor, Marc Bodo.
Acesta a prezentat „cinci revendicări” de bază ale agricultorilor europeni: „reguli egale pentru toţi agricultorii europeni”, „un sistem de control strict” pentru produsele importate din afara UE, „securitate în materie de planificare” pe termen lung, „un venit echitabil” şi o politică de mediu care să nu se facă „în detrimentul veniturilor” companiilor agricole.
Acţiunile de protest au continuat, miercuri, în mai multe ţări, printre care se numără Franţa, Portugalia, Italia, Grecia, Spania sau Bulgaria. În Spania, peste o mie de tractoare au pornit în marş către Barcelona.
Dincolo de restricţiile impuse prin politicile de mediu ale UE, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene (scutite de obligaţia respectării standardelor europene), fermierii se mai plâng şi de majorarea semnificativă a costurilor de producție.