Protestele fermierilor provoacă îngrijorare la Comisia Europeană
Protestele fermierilor din Europa provoacă îngrijorare la Comisia Europeană. Ursula von der Leyen, preşedinta CE, urmează să anunțe, miercuri, o serie de decizii după protestele de amploare din Germania și România din ultima săptămână.
Astăzi, în Parlamentul European de la Strasbourg, unde va fi prezentă și Ursula von der Leyen, pe ordinea de zi se află și protestele fermierilor, alături de subiecte extrem de importante. Autoritățile de la CE promit că se vor găsi soluții pentru revendicările agricultorilor.
”Am promis să protejăm statul de drept în Uniunea Europeană, cu o atitudine echitabilă față de toate statele membre și aceasta a fost prioritatea Comisiei mele. De aceea, această comisie a creat raportul anual privind statul de drept și a utilizat toate instrumentele disponibile pentru a proteja atât valorile, cât și instituțiile financiare ale Uniunii Europene.
Obiectivul nostru a fost întotdeauna să promovăm reformele în statele membre, pentru ca acestea să poată să îmbunătățească viața fiecărui cetățean european”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.
Parlamentul European (PE) se reuneşte în sesiune plenară, la Strasbourg, în perioada 15-18 ianuarie 2024, pentru dezbatere şi vot pe teme precum Summitul UE din decembrie 2023, Consiliul European extraordinar din 1 februarie 2024, programul preşedinţiei belgiene a Consiliului sau situaţia umanitară din Gaza.
Protestele fermierilor țin de o săptămână
De aproape o săptămână durează protestele fermierilor în Germania, unde mii de tractoare s-au îndreptat spre Berlin, după ce autoritățile au anunțat că taie subvenția la motorină.
În România, protestele au adus la un loc pe fermieri și pe transportatori, care își exprimă nemulțumirile în stradă. Pe lista revendicărilor se află plafonarea RCA, acciza la motorină și concurența neloială a cerealelor din Ucraina.