Prototipurile cele mai mici inimi artificiale, în curând, testate pe animale, la UMF Iași
Prototipurile cele mai mici inimi artificiale pentru adulți și copii, concepute de echipa MAVIS din cadrul UMF Iași, vor putea fi testate pe animale, anul viitor.
Potrivit coordonatorului Centrului de Transfer Tehnologic din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, Ionuț Nistor, a fost accesată o linie de credit prin parteneriatul dintre UMF Iași și Universitatea Aachen din Germania. Este vorba despre un credit în valoare de trei mii de euro, sumă destinată începerii testării acestor prototipuri.
Conform sursei citate, replicarea modelului în minimum o sută de exemplare, pentru a fi lansat într-o producție de serie, este foarte importantă, transmite Radio România.
”Pasul următor va fi de dezvoltare a unui concept matur tehnologic care să poate fi replicabil, adică îl poți construi la fel în 100 de exemplare. Este pasul, să spunem, imediat următor și este proiectul nostru pentru pentru anul viitor. Al doilea plan și proiect este de a testa acest concept pe model animal, lucru care este extrem de complicat și necesită o infrastructură necesară din echipă multidisciplinară. Chirurg, laborator de cercetare care să-ți permită să ai o linie de animale la care poți să inserezi acest tip de dispozitiv, și doi, să ai aceste dispozitive de care vă spuneam, mature tehnologic, lucru care se poate realiza, este un grant pe care îl dezvoltăm împreună cu colegii noștri din Aachen. Este un proiect de 3 milioane de euro în cadrul aplicației Pathfinder a Uniunii Europene și care ne va permite să mergem până la acest model de testare pe animale”, a declarat Ionuț Nistor.
Echipa MAVIS Artificial Heart din cadrul UMF „Gr. T. Popa” Iaşi este alcătuită din 38 de studenţi de la Facultatea de Bioinginerie Medicală şi Facultatea de Medicină, sub coordonarea dr. Alexandru Pleşoianu.
În cadrul finalei competiției internaționale „Heart Hackathon”, desfășurată în luna noiembrie în Ustunomiya, Japonia, echipa studențească MAVIS a fost distinsă cu premiul ”Cea mai avansată inimă artificială” pentru al doilea an consecutiv.
”Pentru această competiţie, studenţii ieşeni au conceput cea mai mică inimă artificială din lume, care poate fi implantată chiar şi unui nou-născut şi controlată cu ajutorul telefonului mobil. Spre deosebire de inima artificială pentru adult prezentată în competiţiile de anul trecut, anul acesta studenţii ieşeni au venit şi cu un nou concept controller inovator, au făcut teste in silico, au optimizat pompele şi au creat o interfaţă pe o aplicaţie mobilă. De asemenea, au progresat şi în alimentarea wireless”, a precizat dr. Alexandru Pleșoianu.