Provocare majoră pentru România: Uniunea Europeană cere reducerea drastică a poluării aerului până în 2030!
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Imagine-WhatsApp-2025-04-03-la-12.12.15_8af35806.jpg)
România primește de la Uniunea Europeană termen pentru a reduce poluanții din aer. Până în 2030 jumătate din cantitatea poluanților trebuie redusă, conform unei directive europene.
Poluanți din aer reduși cu jumătate
România are obligația de a reduce la jumătate valorile poluanților din aer până la data de 1 ianuarie 2030. Directiva privind calitatea aerului înconjurător a intrat în vigoare din 10 decembrie 2024 şi impune asigurarea unui aer mai curat pentru Europa.
Noua directivă aduce schimbări semnificative față de reglementările anterioare. Valorile limită zilnice pentru poluanții din aer vor fi reduse. Aceste modificări sunt necesare pentru protejarea sănătății oamenilor si a mediului. Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, Laurențiu Păştinaru a subliniat că aceste măsuri vor reprezenta o provocare majoră.
„Valorile-limită pentru protecția sănătății umane de atins până la 1 ianuarie 2030 au fost reduse la jumătate, față de cele din prezent și au fost introduse noi categorii de intervale de măsurare. Situația va fi foarte complexă, având în vedere faptul că de multe ori nu reușim să ne încadrăm nici în prezent în limitele impuse”, declară Laurențiu Păştinaru
Modificări importante
Una dintre cele mai importante modificări este reducerea poluanților de tip PM 2,5 şi PM 10. Astfel, limita anuală pentru PM 2,5 scade de la 25 micrograme pe metru cub, la doar 10. În cazul PM 10, limita anuală va fi redusă de la 40 la 20 micrograme pe metru cub.
Schimbările nu se limitează doar la acești poluanți. Directiva implementează și reglementări mai stricte pentru dioxidul de azot, respectiv dioxidul de sulf. Media zilnică pentru dioxidul de azot va fi de maximum 45 de micrograme pe metru cub. Pentru dioxidul de sulf, media zilnică va fi de 50 de micrograme pe metru cub, de la 125.
Pentru ca aceste schimbări să dea roade, primarii vor avea un rol esențial. Aceștia vor fi responsabili pentru elaborarea foilor de parcurs, care vor detalia măsurile implementate pentru reducerea poluanților în localitățile pe care le administrează. Autoritățile vor trebui să dea randament şi să revizuiască Planurile Integrate de Calitate a Aerului.
Directiva 2881 solicită o abordare clară din partea oamenilor legii, pentru a asigura reducerea poluării în toate teritoriile administrativ-teritoriale. România va trebui să ne conformeze standardelor impuse de UE pentru protejarea oamenilor şi a mediului înconjurător.