PSD amenință cu greva parlamentară. Ion Iliescu: „Trebuie regândite lucrurile, nu se părăsește câmpul de luptă în acest fel”
Marcel Ciolacu, președintele PSD, susține că social democrații se gândesc să recurgă la greva parlamentară și vor discuta cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) pe subiect. Acest tip de protest a mai fost adoptat în trecut, fiind criticat de președintele de onoare, Ion Iliescu.
Întrebat, în cadrul unei emisiuni la Antena 3, dacă social – democrații iau în calcul greva parlamentară, președintele partidului a fost ferm.
„Categoric! Mergem la comisii și nu mai mergem la plen. A vrut domnul Iohannis parlamentul său? Poftim, va avea parlamentul său! O să vorbim și cu cei de la AUR: dom’le, dacă tot nu contează opoziția…”, a răspuns Ciolacu.
În prezent, Parlamentul României este compus din 466 de membri: 136 de senatori și 330 de deputați. Guvernul (PNL – USR-PLUS, UDMR, minorități) este susținut de 262 membri în vreme ce opoziția are 204: 157 – PSD și 47 – AUR.
Dacă reprezentanții opoziției nu se prezintă în plen, nu se asigură o prezență minima de două treimi, necesară în anumite situații. De exemplu, conform regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, „preşedintele României are dreptul, înainte de a promulga legea, să solicite ambelor Camere, printr-o cerere motivată, o nouă deliberare asupra legii sau a unor articole din lege adoptate în şedinţa comună a celor două Camere. După reexaminarea legii sau a articolelor în cauză, potrivit procedurii legislative, cele două Camere ale Parlamentului, în şedinţă comună, se pronunţă asupra obiecţiilor cuprinse în cererea Preşedintelui României; ele se adoptă cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor în cazul legilor constituţionale”.
Iliescu: greva parlamentară e discutabilă
Nu este prima grevă parlamentară inițiată de PSD. În 2012, grupurile parlamentare reunite ale PSD si PNL aprobau propunerea lui Victor Ponta, pe atunci membru social- democrat, ca opoziția să intre în „protest parlamentar pe perioadă nedeterminată”.
„Este în discuție noțiunea asta de grevă parlamentară. Ce e aia grevă parlamentară? Cred că lupta parlamentară este un instrument al luptei politice și nu se părăsește câmpul de luptă în acest fel. Altfel trebuie gândite lucrurile”, declara atunci Ion Iliescu, citat de Mediafax.