PSD cere sprijinul Comisiei europene, în scandalul contractelor de vaccin anti Covid 19
Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte al PSD, cere implicarea Comisiei Europene în diminuarea achiziției de vaccinuri Covid 19, în urma informațiilor apărute deja în presă și din partea Ministerului Sănătății.
Marcel Ciolacu critică luni fosta guvernare pentru că ar fi achiziţionat prea multe doze de vaccin împotriva COVID-19, respectiv peste 100 de milioane pentru 15 milioane de români care ar fi putut să se vaccineze.
„Ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații date publicității de Ministerul Sănătății, am solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru suspendarea sau modificarea contractelor pentru achiziția de vaccinuri realizate de către fostul guvern, în contextul în care dozele nu sunt folosite, iar sumele aferente, în valoare de milioane de euro, sunt suportate de la bugetul de stat.
Am reiterat cu această ocazie sprijinul pentru achiziția în comun, la nivel european, a vaccinurilor, dar am criticat iresponsabilitatea foștilor guvernanți care au achiziționat, fără nicio analiză de nevoi, milioane de doze care riscă să expire fără să ajungă la cei care aveau nevoie de acest tip de soluție medicală.
Precizez faptul că orice modificare parțială a contractelor va permite în continuare României să aibă acces la dozele de vaccin necesare, inclusiv pentru rapel sau pentru o imunizare mai eficientă a populației, dar va asigura țării noastre un flux de doze corespunzător fără să se ajungă la situația distrugerii unor cantitați importante de vaccin și la plata inutilă a milioane de euro”, susține Victor Negrescu.
Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu (USR), a reacţionat după acuzaţiile liderului PSD şi a precizat că Ministerul Sănătăţii a fost exclus intenționat din toate procedurile legate de achiziţia de vaccinuri şi campania de vaccinare.
„Nea Ciolacu zice de un memorandum din mai 2021 pentru achiziţie de vaccinuri şi pune asta în legătură cu expirarea unui milion de doze zilele trecute. Prostia: după cum zice chiar dumnealui, memorandumul ar fi pentru livrări în anii 2022-2023. Suntem în aprilie 2022, cu siguranţă nu a expirat nimic ce ar fi fost livrat în 2022-2023. O mică prostie şi manipulare deci. Dar prostia şi mai mare este că aruncă vina cumpărării unor vaccinuri ministrului (USR) şi vicepremierului (USR). Ori un memorandum se face tocmai atunci când decizia nu se ia la nivelul unui ministru ci la nivelul întregului guvern – decizia finală fiind mereu a premierului”, a scris Voiculescu pe pagina sa de Facebook, precizând că „Ministerul Sănătăţii a fost în mod voit şi consecvent ocolit şi pus în fata faptului împlinit în toate deciziile ce ţineau de vaccinare”.
În această dispută a intervenit și Alexandru Nazare (PNL), fostul ministru de Finanţe. „Fac precizarea că memorandumul din luna mai 2021 nu poartă semnătura mea şi nici a unui secretar de stat din Ministerul de Finanţe. Memorandumul nu a fost avizat de Ministerul de Finanţe”, a transmis Nazare.
„Nu le-am cumpărat. Sunt comandă. Strategia de a cumpăra vaccin este o asumată la nivelul întregii Uniunii Europene. Toată lumea are aceeaşi strategie, toate ţările merg pe aceeaşi direcţie. Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană, luând în calculul şi acest sistem de revânzare al vaccinului sau donaţii pentru alte ţări. Deci, este o strategie în care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede”, a afirmat fostul prim ministru Florin Cîţu, în iulie 2021, întrebat de ce a fost nevoie ca România să cumpere 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID şi cât vor costa ele.
Modul în care au fost achiziționate vaccinurile anti-Covid face deja obiectul unei anchete a DNA.
„Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent”, anunță DNA într-un comunicat remis presei în septembrie 2021.