PSD contestă în justiție decizia de închidere a magazinelor la ora 18. Principalele argumente
Social democrații au atacat, la Curtea de Apel București, decizia prin care se impune închiderea magazinelor la ora 18. În opinia lor, actul normativ nu are o evaluare preliminară de impact, este nemotivat și nu a respectat transparența decizională.
Concret, reprezentanții PSD cer anularea dispozițiilor Hotărârii de Guvern prin care se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/ prestări de servicii să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 5.00 – 18.00, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/ 1.000 de locuitori.
„Este o măsură aberantă, care doar sporește aglomerația și răspândirea virusului. Am spus-o noi, dar o spun și experții în sănătate publică, consilierii ministrului Sănătății și chiar membrii coaliției de guvernare. Deci cine susține până la urmă astfel de prostii?! Până acum, doar Vlad Voiculescu – ministrul care a demonstrat deja că nu încalcă, ci respectă accidental regulile!”, susțin reprezentanții partidului într-o postare pe Facebook.
PSD consideră că actul normativ nu are o evaluare preliminară de impact, așa cum prevede art. 7 din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă. De asemenea, social-democrații susțin că actul normativ este nemotivat.
Mai mult, aceștia susțin că nu există niciun studiu științific de impact care să arate efectele pozitive ale acestei măsuri, „dimpotrivă, o logică elementară ne arată că tocmai închiderea magazinelor după ora 18.00 favorizează transmiterea virusului, în contextul în care va crește în mod evident gradul de aglomerare a magazinelor, întrucât oamenii vor fi nevoiți să meargă în magazine doar în intervalul disponibil prin <bunăvoința> autorităților”.
Totodată, PSD susține că actul normativ a fost adoptat cu încălcarea principiului transparenței decizionale.
„Obligaţia de transparenţă este obligaţia autorităţilor administraţiei publice de a informa şi de a supune dezbaterii publice proiectele de acte normative, de a permite accesul la luarea deciziilor administrative şi la minutele şedinţelor publice”, se arată în cererea depusă la Curtea de Apel București.