PSD reacționează la anunțul-surpriză al lui Nicușor Dan. Lucian Romașcanu: Arată o grabă pe care eu, personal, nu o înțeleg
Recentul anunț al lui Nicușor Dan, primarul Capitalei, de a candida independent la alegerile prezidențiale din 2025 a stârnit numeroase reacții pe scena politică. Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a comentat inițiativa lui Dan, exprimându-și scepticismul față de acest demers. Potrivit acestuia, decizia primarului denotă o grabă nejustificată, care riscă să fragmenteze sprijinul blocului politic pro-european.
Romașcanu percepe candidatura ca „pripită”
Romașcanu a subliniat că gestul lui Nicușor Dan de a-și anunța intenția de candidatură înainte ca negocierile dintre formațiunile pro-europene să fie finalizate pune presiune pe ceilalți actori politici. El a explicat că această grabă complică procesul de consolidare a unui front comun împotriva candidaților din blocul suveranist. De asemenea, Romașcanu a afirmat că PSD nu este dispus să funcționeze sub presiunea unui „fapt împlinit”, o tactică pe care o atribuie lui Nicușor Dan.
„Domnul Dan încearcă să se poziționeze ca un candidat independent de care toată lumea are nevoie,” a spus purtătorul de cuvânt al PSD. Totuși, Romașcanu consideră că acest scenariu este puțin probabil, deoarece alegătorii ar putea să nu fie convinși că Nicușor Dan este o soluție viabilă.
Romașcanu a fost, de asemenea, critic la adresa activității lui Nicușor Dan în calitate de primar al Bucureștiului. El a pus sub semnul întrebării calitățile de administrator ale primarului, invocând starea orașului drept argument. În plus, a remarcat lipsa de comunicare a lui Dan cu primarii de sector, o problemă care, în opinia sa, contrazice ideea că acesta ar putea fi un mediator eficient la nivel național.
„Lucrurile devin foarte complicate și arată o grabă pe care eu, personal nu o înțeleg, a domnului Nicușor Dan, de a se poziționa drept candidat, în condițiile în care înțelegerile posibile între (formațiunile din) acest arc pro-european nu s-au finalizat încă, forțându-le, într-un fel, mâna.
Fragmentarea blocului pro-european
Un alt punct de îngrijorare pentru PSD este impactul candidaturii lui Nicușor Dan asupra unității blocului pro-european. Romașcanu a remarcat că acest pas creează tensiuni și dezbinare în cadrul alianțelor politice, în special în relația cu USR, formațiune din care Dan a făcut parte anterior.
Conform lui Romașcanu, USR pare să evite participarea la guvernare, preferând să rămână în opoziție, ceea ce ar putea contribui la succesul electoral al propriului candidat. Totuși, această strategie este văzută de PSD ca fiind lipsită de profesionalism, fiind descrisă de purtătorul de cuvânt ca o serie de pretexte pentru a nu se angaja în discuții politice serioase.
„Că are nevoie țara de un bun administrator… Eu ies pe stradă în București și nu văd așa ceva. Are nevoie de un mediator. Domnul Nicușor Dan n-a vorbit cu niciun primar de sector timp de patru ani de zile.
Este un joc periculos, în contextul în care cu toții ne dorim să nu avem un președinte din așa-numitul bloc suveranist, iar dumnealui, din prima, pune într-o perspectivă de fărâmițare tot ceea ce se încearcă a se construi acum.
Văd că USR-ul caută toate motivele din lume să nu fie la guvernare, sperând ca, din opoziție, să-și ducă mai bine, mai departe, candidatul. Deja sunt probleme în discuțiile de acolo. O parte, cu (Elena) Lasconi. Acum, sigur, o parte din USR va fi cu Nicușor Dan.
PNL și PSD sunt în situația în care caută și ei un candidat comun pentru această poziție. Domnul Nicușor Dan s-a pripit și, dincolo de ceea ce s-ar putea obține cu plus din acest anunț, lucrurile negative sunt cu mult mai multe, cel puțin după părerea mea”, a adăugat oficialul.
În ceea ce privește poziția PSD, Romașcanu a declarat că partidul ia în considerare mai multe opțiuni pentru alegerile prezidențiale. În cazul în care celelalte formațiuni pro-europene ar decide să-l susțină pe Nicușor Dan, PSD ar trebui să aleagă între promovarea unui candidat propriu sau alinierea la această decizie. Totuși, el a subliniat că este prea devreme pentru a comenta o astfel de posibilitate.
„Este prematur (de comentat). În momentul ăsta avem o știre care ne spune că (luni seară) USR-ul nu participă la întâlnirea coaliției pentru programul de guvernare și pentru stabilirea noului guvern. Dânșii au o problemă pe care o duc în zona neprofesionalismului. Tot ceea ce vor să afle este public. Când cauți motive să nu fii într-un loc, orice motiv e bun: ba că e curent, ba că latră câinele.
Ei caută motive în acest moment și mi se pare exagerat, ca să nu spun de râs, că cel care caută și găsește motive (pentru neparticiparea USR) este exact cel care a redus plafonul la microîntreprinderi (…), și anume, domnul (Cristan) Ghinea. Dânsul-i pe toate ecranele spunând că nu se poate.
Dânșii nu vor din motive și calcule electorale, care arată românilor, încă o dată, că ceea ce ar fi trebuit să învățăm acum câteva săptămâni a trecut pe lângă noi”, a conchis purtătorul de cuvânt al PSD.