PSD vine cu noi soluții pentru combaterea speculei în situații de criză

Publicat: 19 iul. 2024, 11:24, de Ziarul Puterea, în POLITICĂ , ? cititori
PSD vine cu noi soluții pentru combaterea speculei în situații de criză

ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței au, începând de astăzi, noi atribuții în lupta cu speculanții în caz de război, asediu sau alte situații de criză. OUG 84/2022 a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial în scopul de a proteja categoriile vulnerabile în fața comportamentelor abuzive și neconcurențiale ale comercianților. PSD a propus această soluție încă din 2022, văzând efectele dezastruoase ale pandemiei asupra românilor.

În caz de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și stare de război, de alertă, de urgență sau de asediu, dar și alte situații de criză, ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței devin instituții de combatere a speculei. Atribuțiile lor se vor extinde în orice domeniu în care tarifele pot crește artificial și neconcurențial, comercianții profitând de o nevoie crescută a populației de anumite servicii și produse din piață, pe fundul unei situații de criză.

Ordonanța interzice, în situații de război sau alte crize, concurența neloială săvârșită de unele întreprinderi față de altele, precum practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea în mod nejustificat a producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri de pe piața externă sau internă în scopul creării unui deficit pe piața românească și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod nejustificat.

Sancționabil va fi și refuzul nejustificat de a furniza sau de a cumpăra bunuri sau servicii, nerespectarea clauzelor contractuale privind plata, furnizarea sau achiziția, impunerea unor condiții discriminatorii față de obiectul contractului sau modificarea ori încetarea nejustificată a relațiilor comerciale cu întreprinderea parteneră.

Cum vor funcționa cele 3 instituții

În situațiile prevăzute de Ordonanță, Consiliul Concurenței va putea solicita oricând consideră necesar, de la ANPC, orice tip de informații care vizează acțiuni speculative, inclusiv în sensul acordării de consultanță reciprocă, iar termenul de răspuns nu poate depăși 5 zile lucrătoare de la primirea solicitării.

De cealaltă parte, datoria ANAF va fi aceea de a pune la dispoziția ANPC și Consiliului Concurenței orice date necesare îi sunt solicitate de cele două.

Amenzile date de ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței

Toate aceste fapte cu caracter speculativ vor putea fi verificate și sancționate de ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței cu sume între 50.000 lei și 500.000 lei pentru persoane juridice și 5.500 lei până la 11.000 lei pentru persoane fizice.

În cazul recunoașterii faptelor, persoanele juridice sau fizice care își recunosc practicile de concurență neloială vor putea beneficia de o reducere a contravenției cuprinsă între 10% si 20%.