Puiu Popoviciu rămâne în Marea Britanie. Victorie finală, după șase ani de procese
Puiu Popoviciu rămâne în Marea Britanie, după victoria obținută la Curtea Supremă a Marii Britanii, care a respins extrădarea după suspendarea condamnării din România.
Decizia vine ca drept răspuns la apelul României împotriva unei decizii anterioare de a refuza extrădarea lui Popoviciu către România. Mai simplu spus, după șase ani de procese, Popoviciu a câștigat această lungă bătălie judiciară, arată EU Political Report.
Decizia Curții Supreme urmează celei din 11 iunie 2021 dață de Înalta Curte din Londra, care a refuzat extrădarea lui Popoviciu în România. Iată care era concluzia judecătorului britanic Lord Justice Holroyde: „Dovezile arată că există un risc real ca apelantul să fi suferit un exemplu extrem de lipsă de imparțialitate judiciară, astfel încât nu se poate pune problema consecințelor asupra corectitudinii procesului”.
De asemenea, Edward Fitzgerald QC spune și el că Popoviciu ar suferi o „negare flagrantă a justiției”. dacă ar fi trimis înapoi pentru a-și ispăși pedeapsa în România.
Decizia de la Londra, după suspendarea condamnării din România
Victoria lui Popoviciu în instanțele londoneze este obținută la doar două luni după ce Curtea de Apel București a suspendat pedeapsa de șapte ani de închisoare primită de acesta în cazul Băneasa Project. Există „fapte sau circumstanțe noi, care nu erau cunoscute la momentul soluționării cauzei, de natură să dovedească netemeinicia condamnării”, și-a justificat instanța decizia, potrivit Stiripesurse.ro.
Decizia din România a venit, după ce a devenit clar că Popoviciu s-ar fi confruntat cu acuzații de luare de mită, ceea ce a subminat serios acuzația de corupție care i s-a adus, arată sursa citată. Procurorul anticorupție ar fi declarat în fața instanței că Popoviciu nu a primit nicio mită, nici direct, nici indirect.
Judecătorul care a dat decizia la Curtea de Apel București a spus că geanta care conținea materiale promoționale și alcool nu provenea de la Popoviciu, ci de la o altă persoană, iar Popoviciu nu avea cunoștință de ea. Instanța a aflat că, la 27 noiembrie 2014, Ion Motoc, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a recunoscut în declarația sa de martor că Popoviciu nu i-a dat mită, declarând: „Popoviciu nu mi-a oferit niciodată mită, direct sau indirect”.
Pe 21 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondată contestaţia formulată de DNA împotriva deciziei din data de 26 mai 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia ÎCCJ este definitivă.
Condamnarea din 2017
Gabriel Popoviciu a fost condamnat definitiv, în august 2017, la şapte ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa” pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită. El a fost dat în urmărire internaţională, iar Curtea de Apel Bucureşti a emis un mandat european de arestare pe numele lui.
Mandatul a fost transmis către autorităţile britanice, iar în iulie 2019 acestea au aprobat predarea lui Gabriel Popoviciu în România. Ulterior, predarea sa a fost respinsă de către instanţa britanică, după ce procuratura din această țară a contestat decizia, iar procedura de extrădare se afla în curs.
Decizia Curții Supreme britanice vine după retragerea mandatului european de arestare pe numele lui Popoviciu.